DruštvoVesti

Potpisan sporazum o rekonstrukciji Altun-alem džamije

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, ministar  turizma i omladine Husein Memić i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Mevlud ef. Dudić potpisali su sporazum o saradnji na obnovi Altun – alem džamije.

Sporazumom je predviđeno da Ministarstvo turizma i omladine radove na rekonstrukciji, sanaciji i restauraciji jedne od najznačajnijih džamija na Balkanu finansira sa 56 miliona dinara. Grad Novi Pazar obezbediće 11,1 milion dinara.

Na poslovima obnove džamije radiće se narednih 18 meseci.

Altun-alem džamija
Altun-alem džamija

Muftija Dudić ocenio je da je potpisivanje sporazuma od velikog značaja i veliki dan za Islamsku zajednicu, Novi Pazar i Srbiju.

“Veliki je ovo dan za grad, Islamsku zajednicu i sve građane Republike Srbije. Potpisan je sporazum o rekonstrukciji jedne od značajnijih džamija na Balkanu. Zahvalnost najpre upućujemo Stvoritelju, uz izuzetno razumevanje gradskih vlasti i gradonačelnika Biševca,  Ministarstva turizma i omladine i ministra Huseina Memića, Vlade i predsednika Srbije. Nije poznato kada je džamija poslednji put rekonstrisana i ovoj generaciji je pripala čast da povrati sjaj zdanja iz 16. veka. Ministar Memić je, sa pozicije koju obavlja,podrška značajnom projektu, što je u Novom Pazaru potvrdio i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Projekat je značajan za sve nas i možemo biti ponosni na ono što sledi na osnovu danas potpisanog sporazuma”, kazao je za RTV Novi Pazar muftija Dudić i zahvalio se ministru, gradonačelniku i Vladi Srbije, pošto je potpisan sporazum.

Muftija Dudić zahvalio je gradonačelniku, ministru i Vladi
Muftija Dudić zahvalio je gradonačelniku, ministru i Vladi

Ministar turizma i omladine Husein Memić ističe da je po dolasku u resorno ministarstvo želeo da čuje šta, sa te pozicije, može učiniti u cilju očuvanja i obnove objekata ovog kraja, koji nisu samo verski, već imaju i izuzetan globalni turistički značaj.

“Uz podršku Grada prvi korak ka tom cilju je obnova Altun – alem džamije. Gradonačelnik je podržao ideju i iz budžeta su izdvojena ne tako mala sredstva da bi proces restauracije i rekonstrukcije džamije bio sproveden u potpunosti. U pitanju je, kako sam već rekao, samo jedan od niza sličnih projekata koje želimo da realizujemo u ovoj godini”, kazao je ministar Memić i podsetio da se odmah po stupanju na novu dužnost sastao sa muftijom Dudićem.

Brojni projekti za razvoj turizma

On je ovom prilikom podsetio da su u periodu tokom kog vodi Ministarstvo turizma i omladine, za Novi Pazar kroz različite projekte opredeljena izuzetno značajna sredstva

Istakao da je jedan od projekata na kojima će se raditi i Dom u Sopoćanima, gde je u prvoj fazi predviđena restauracija restorana.

“Uskoro ćemo potpisati sporazum vredan preko 50 miliona dinara, a nadamo se već u sledećoj godini i rekonstrukciji motela”, istakao je ministar Memić.

Turistički dom u Sopoćanima
Turistički dom u Sopoćanima

Oko 140 miliona dinara biće obezbeđeno za izgradnju Omladinskog centra u Novom Pazaru.

“Očekuje nas i realizacija projekta na izgradnji Omladinskog centra, najvećeg u Srbiji i regionu, površine tri hiljade metara kvadratnih. Za ovaj centar opredelili smo 140 miliona dinara, što je samo deo sredstava, jer je investicija vredna oko tri miliona eura. Želimo da mladi u Novom Pazaru imaju svoj prostor, što je predviđeno novom Strategijom za mlade, kao i Akcionim planom koji će uskoro biti usvojen”, kazao je ministar Memić.

Kako je najavio, u planu je i rekonstrukcija Carske džade, dela grada Novog Pazara koji će u budućnosti izgledati poput najlepših turističkih staza ovog tipa.

“Želimo da obnovimo hamam. Grad će fininansirati arheološka iskopišta, što je preduslov da pristupimo rekonstrukciji celokpunog prostora u tom delu Novog Pazara. Jako je ovo bitan dan za sve nas, a mnogo dobrih projekata na kojima ćemo raditi nas tek očekuje”, zaključio je ministar Memić.

Isa-begov hamam
Isa-begov hamam

Biševac: Uskoro arheološka istraživanja u hamamu

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je da je potpisivani sporazum preduslov za realizaciju projekta rekonstrukcije džamije i da će grad, sem sa opredeljenih 11,1 milion dinara, finansijski podržati prateće troškove poput neophodnog nadzora radova.

“Ovo je prvi projekat u saradnji sa Islamskom zajednicom u Srbiji. Za njega su izdvojena značajna sredstva. Osim za rekonstrukciju džamije, grad je izdvojio i sredstva za arheologiju. Ta istraživanja su  preduslov za rekonstrukciju hamama”, rekao je gradonačelnik Biševac, nakon potpisivanja sporazuma.

Altun-alem džamija jedna je od najlepših građevina islamskog graditeljstva u Srbiji. Izgrađena je početkom 16. veka, a kao njen graditelj navodi se Muslihudin Abdulgani.

Od 1979. godine je pod zaštitom države kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Isabegov hamam, poznat i kao Novopazarski stari hamam, izgrađen je u drugoj polovini 15. veka  i jedan od najznačajnijh spomenika kulture.

Turističkim Domom u Sopoćanima upravlja monaštvo manastira Sopoćani.

Zoran Maksimović

 

Podeli