DruštvoKulturaVesti

Dela Ride i Marka izložena u Novom Pazaru

Zajednička dela Ride Đasmin iz Indonezije i Marka Šerera iz Beograda , nastala na nesvakidašnji način, mogli su da vide i Novopazarci.

Interkulturalni dijalog dva umetnika, pretočen je u živopisne radove. Iako udaljeni preko 10.000 kilometara već neko vreme stvaraju zajedno, uz pomoć internet komunikacije.

Daljina i kulturološke razlike nisu sprečile dva vrsna umetnika da zajedno stvaraju.

“Iako smo udaljeni 10 hiljada kilometara, mi smo ipak seli i stvarali zajedničke radove. Ona bi  nešto nacrtla i poslala mi preko internet, a onda bih ja preuzeo taj rad i dodao svoju ilustraciju preko toga”, objasnio je Šerer.

Poetični izazovi dokazuju da je stvaralačka igra vrlo ozbiljna umna stvar.  Ona preispituje sopstveno iskustvo i likovni senzibilitet. Realna je i briše geografske granice.

“Upoznali smo se pre godinu ipo dana preko interneta. Meni je naše zajednički angažman bio vrlo zanimljivo iskustvo. Umetnost nas je povezala i kroz nju smo se bolje upoznali”, kaže za RTV Novi Pazar Rida.

Razlike koje čine jedinstvenost

U svojim radovima, oni sa lakoćom prelaze iz jedne likovne discipline u drugu, oslikavajući jedinstvenim likovnim jezikom priču o Indoneziji i Srbiji.

“Ispraksali smo se za ovih godinu dana da sada tačno znamo šta bi išlo uz taj drugi stil”, ističe mladi umetnik iz Srbije.

Svesni su svojih razlika.

Različiti stilovi čine jedinstven spoj
Različiti stilovi čine jedinstven spoj

“Nama iz Indonezije su bliski motivi ornamenata, ali i botanički simboli – lišće, cveće…  Spajala sam te motive, svoj osećaj i Markovu viziju. Na primer, na ovom radu sve to je uklopljeno s njegovim crnim figurama”, objasnila je ilustrivno Indonežanka.

Prvi susret u Srbiji

Njih dvoje iako su stvarali zajedno godinu dana, prvi put su se videli  kada je zbog zajedničkih zložbi Rida stigla u Srbiju.

“Povezala nas je ta ljubav prema ilustraciji, stripu i dizajinu, a mimoilazimo se jer ona više voli da radi na dezenima, a ja sam pre za karikaturalni stil”,  priča nam Marko Šerer.

“Pored svih ovih zajedničkih radova ja sam se ljubiteljima umetnosti u Srbiji predstavila i dizajinima kojim prikazujem indonežansku kuhinju. Mi imamo bogatu kulturu i istoriju, i poznati smo po hrani. Ja volim da kuvam. I,eto, serije radova na tu temu”, ponosna je na svoje stvaralaštvo Rida.

Ridu inspiriše i tradicionalna kuhinja Indonezije
Ridu inspiriše i tradicionalna kuhinja Indonezije

Ona je diplomirala među najboljim studentima  u oblasti dizajna 2017. godine.

Marko Šerer je jedan od naših najboljih  ilustratora i grafičkih dizajnera. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.  Nagrađen je brojnim prestižnim međunarodnim nagradama.

 

Podeli