DruštvoVesti

Korak bliže korićenju reka u Novom Pazaru

Korak bliže korićenju reka Trnavice, Jošanice i Raške biće javna diskusija u kojoj će građani i svi zaniteresovani moći da daju svoje mišljenje o tom izuzetno važnom projektu.

Javna rasprava biće održana u petak, 19. maja sa početkom u 14h u Galeriji MMC.

U okviru projekta regulacije rečnih korita reka Trnavice, Jošanice i Raške predviđena je i javna rasprava. Reč je o javnoj diskusiji u koju će, osim građana koji žive u području pomenutih rečnih korita, biti uključene i sve zainteresovane strane.

”Svi građani Novog Pazara mogu učestvovati u raspravi koja je otvorenog tipa. Rasprava prethodi raspisivanju međunarodnog tendera za regulaciju rečnih korita a inicijator je Svetska banka preko Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, odnosno preko vodoprivrednog preduzeća Direkcije za vode.” Ovo je za RTV Novi Pazar kazao član Gradskog veća Hanefija Brničanin.

Reka Trnavica, Novi Pazar
Reka Trnavica, Novi Pazar

Građevinske dozvole izdate

Brničanin podseća da su već izdate građevinske dozvole za izvođenje radova.

”Predviđeno je da se reka Trnavica koriti u dužini od tri kilometra i 600 metara. Reka Jošanica u dužini od jednog kilometra. Reka Raška će se korititi u dužini od dva i po kilometra. Za ovaj posao biće izdvojeno oko sedam miliona i 100 hiljada evra” objašnjava Brničanin.

Reka Jošanica, Novi Pazar
Reka Jošanica, Novi Pazar

Svi administrativni poslovi i dokumentacija za raspisivanje javne nabavke su, tvrdi Brničanin, završeni.  Stvoreni su uslovi za njeno raspisivanje, naglašava.

”Tu javnu nabavku ne raspisuje Grad Novi Pazar već Direkcija za vode. Nakon toga se potpisuje ugovor sa potencijalnim izvođačim, a zatim počinje i izvođenje radova. Reč je o izuzetno važnom projektu za građane Novog Pazara, ne za meštane jednog naselja ili ulice, već za kompletnu zajednicu i svi građani su zainteresovani za rešavanje ovog pitanja, jer su nam poznata dešavanja iz prethodnog perioda, ali i iz ranijih decenija i katastrofalnih poplava 1979 godine, to znači da se svim naporima koje lokalna samouprava Novg Pazara čini, ide ka tome da se rečna korita barem u ovom toku koji prolazi kroz gradsku teritoriju stave pod kontrolu” zaključuje Brničanin.

 

 

Senada Kalić

Podeli