Erdogan nakon izbora: Pobjednik je naša zemlja, naš narod, bez ikakve rasprave

Erdogan koji je kandidat na predsjedničkim izborima izjavio je da još uvijek nisu poznati konačni rezultati izbora. Kazao je da je odveć jasno da su on kao predsjednički kandidat i njegova politička opcija u velikom vodstvu.

Erdogan je iz Istanbula stigao u Ankaru, gdje su ga dočekale hiljade simpatizera.

“Turkiye je današnjim izborima upotpunila još jedan festival demokracije“, kazao je Erdogan u tradicionalnom obraćanju sa balkona sjedišta AK Partije.

Erdogan je poručio da su pobjednici izbora njegova zemlja i narod.

“Vjerujem da ćemo i prvi krug završiti sa više od 50 posto osvojenih glasova“. To je kazao Erdogan i dodao da svakako čeka konačne rezultate i poštuje volju naroda kao što je to činio i u prošlosti.

-Glasalo se na predsjedničkim i parlamentarnim izborima-

Građani Turkiye danas su glasali na redovnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za novi saziv Velike narodne skupštine koja ima ukupno 600 zastupničkih mjesta.

Na osnovu preliminarnih i nepotpunih rezultata nakon 95,45 posto obrađenih biračkih mjesta Erdogan je u vodstvu sa 49,5 posto osvojenih glasova. Slijedi Kemal Kilicdaroglu sa 44,09 posto te Sinan Ogan sa 5,31 posto. Muharrem Ince, koji se prije dva dana povukao iz izborne utrke, dobio je 0,47 posto glasova.

-Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a izlaznost je bila 88,75 posto-

U utrci za turski parlament trenutno je obrađeno blizu 94 posto birališta i u vodstvu je Narodni savez, predvođen Strankom pravde i razvoja (AK Parti) sa 49,69 posto osvojenih glasova. Slijedi opozicioni Nacionalni savez, predvođen Narodnom republikanskom strankom (CHP), sa 35 posto osvojenih glasova.

Anadolija

Podeli