HronikaVesti

Uhapšeni pripadnici kartela najveći su trgovci kokainom sa Balkana

Načelnik Uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić rekao je da se najmanje sedam tona kokaina, koji je zaplenjen tokom 2020. godine, dovodi u vezu sa članovima Balkanskog kartela koji su danas uhapšeni u Beogradu, Subotici, Zrenjaninu. Sve zaplene kokaina su van Srbije.

“Oko pet tona kokaina zaplenjeno je na Arubi, 1,2 tona kokaina zaplenjeno je u Belgiji, 743 kilograma kokaina je zaplenjeno u Holandiji”, rekao je Ninoslav Cmolić na vanrednoj konferenciji za medije MUP-a i dodao da su uhapšeni pripadnici ovog kartela najveći trgovci kokainom sa Balkana.

Cmolić je rekao da je danas Srbija uspešnom akcijom još jednom pokazala da je snažan i pouzdan međunarodni partner u borbi protiv organizovanog i svih drugih vidova kriminala.

“Danas su pripadnici MUP-a po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uz koordinaciju Evropola i Evrodžasta, uhapsili 13 osoba pripadnika organizovane kriminalne grupe sastavljene od više nezavisnih ćelija koje su funkcionisale kao Balkanski kartel”, istakao je Cmolić.

Identifikovane ključne mete

U saradnji sa Evropolom, kako je naglasio, Srbija je uspela da identifikuje ključne mete na svojoj teritoriji i mapira njihove kriminalne aktivnosti širom sveta i dodaje da se veruje da ovaj kartel stoji iza višetonskih pošiljki koje su stigle u Evropu iz Brazila, Ekvadora, a preko Afrike.

“Ova međunarodna akcija je rezultirala uklanjanjem najveće kriminalne organizacije za trgovinu drogom sa Balkana.

Uhapšeni su organizatori ove grupe M.S. i M.L., kao i još 11 osoba koje se sumnjiče da su bili vođe nezavisnih ćelija”, istakao je Cmolić.

Cmoloć je rekao da su tri osobe već u zatvoru, pretreseno je više od 20 lokacija gde je pronađena veća količina novca i oružja.

Za hapšenje bila ključna “skaj” aplikacija

Analizom sprovedenom preko podataka sa aplikacije “skaj” i “IČ” najmanje sedam tona kokaina se dovodi, kako je istakao, u vezu sa uhapšenim vođama i članovima kartela. On je rekao da je za hapšenje bila ključna “skaj” aplikacija i dodao da se akcija vodila od trenutka preuzimanja “skaj” aplikacije od 2021. godine, te da je vođena u tajnosti.

Cmolić je naveo da su osobe uhapšene u Beogradu, Subotici, Zrenjaninu, dodajući da je istraga i dalje u toku, da se rade pretresi na više lokacija.

“Narednih dana izaći ćemo sa više informacija”, rekao je. Prema njegovim rečima, dva su organizatora, ostali uhapšeni su takođe vođe, ali nezavisnih ćelija jedinstvenog kartela.

Kartel funkcionisao zasebno

Odgovarajući na pitanje da li je ova kriminalna grupa bila povezana sa Darkom Šarićem ili Kavačkim klanom, Cmolić je rekao da je ovaj kartel koji je danas praktično uništen funkcionisao zasebno.

“Da li je bio povezan sa drugim utvrdiće istraga u narednim danima ili mesecima, ali je funkcionisao samostalno”, rekao je Cmolić i dodao da je ovo, ako ne i najveći kartel na Balkanu.

Upitan koliko je kokaina zaplenjeno u Srbiji, Cmolić je naveo da su se sve zaplene desile van Srbije jer je, kaže, fokus njihovog delovanja van teritorije Srbije.

“Radi se o bogatim evropskim državama, a Srbija im nije bila interesantna za te količine kokaina”, rekao je Cmolić.

Kaže da u ovom momentu može da spomene inicijale vođa, a da je za sve ostalo nadležno tužilaštvo.

Preuzeto: RTS

Foto: ANDREJ CUKIC/EPA-EFE/REX/Shutterstock (arhivska fotografija)
Podeli