DruštvoVesti

Uskoro rezultati pejzažnog uređenja grada

Gradska uprava Novi Pazar i ove godine obezbedila je finansijska sredstva za hortikulturno uređenje grada. Prema planu Javnog komunalnog preduzeća ”Gradska čistoća” nabavljeno je 42.280 komada sezonskog rasada. Gradski park se uređuje u okviru posebnog projekta, i pre kraja ovog meseca trebalo bi da bude svečano otvoren.

Građani Novog Pazara uskoro će imati priliku da uživaju u rezultatima pejzažnog uređenja grada. Sve javne površine predviđene za sadnju već su pripremljene. Posebna pažnja posvećuje se uređenju gradskog parka.

”Sa dolaskom lepog vremena i naši radovi postaju obimniji. Nakon toga bavićemo se održavanjem parternog uređenja, zalivanjem, plevljenjem i slično. Ove godine imamo 42.280 komada sezonskog rasada za uređenje grada. Gradski park će dobiti izgled koji nije imao predhodnih godina. Samo u njemu biće zasađeno 9 hiljada komada sezonskog rasada. Očekujem da će i građani uživati u cvetnim parterima, a radove, nadam se, počinjemo ove ili sledeće nedelje”, izjavila je pejzažni arhitekta JKP ”Gradska čistoća” Nađija Imamović.

U Gradski park je uloženo 20 miliona dinara. Zasađene su 103 drvenaste vrste, oko 640 komada žbunastog rastinja i 9 hiljada komada sezonskog cveća. Sav parkovski mobilijar je zamenjen. Postavljene su 54 nove klupe i 26 kanti za otpadke. Postavljena je i pergola, koja će biti vertikalno ozelenjena.

Zasađena je Lonicera, biljka puzavica poznatija kao ”orlovi nokti”. Ona će do sledećeg proleća imati formiran izgled, pokrivajući pergolu, a otvaranje uređenog parka, koji će, kako je najavljeno, izgledati kao nikada do sada, očekuje se pre kraja ovog meseca.

S.Lj.

Podeli