DruštvoVesti

Poverenica: Sistem vrednosti se mora menjati iz korena

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je jutros da nadležnima i stručnjacima treba prepustiti da objasne šta se dogodilo tokom napada u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar” u Beogradu. Naglasila je da se sistem vrednosti mora menjati iz korena.

„I sama sam ukazivala da taj izopačeni, nakaradni sistem vrednosti, čije posledice živimo i koje smo juče osetili u njegovom najtežem i najbolnijem obliku, nisu neko iznenađenje. Ali te emocije koje su nas juče savladale su nešto potpuno normalno”, rekla je poverenica Janković za Radio-televiziju Srbije.

Navela je da bi taj slučaj trebalo sve da natera da se preispitaju i da se sve u sistemu promeni, od institucija, škola i medija, do kuća i porodica.

„Da u narednim danima sklopimo sve kockice tog mozaika, da ga nekako procesuiramo i da razgovaramo. Da ovo ne traje tri dana, nego da o ovome dugo razgovaramo i da pronađemo način da učinimo sve što je u našoj moći da nam se ne ponovi”, kazala je poverenica Janković.

Izrazila je nadu da će se povređeni oporaviti, a da će društvo u Srbiji naći način da se oporavi od te tragedije.

„Nadam se da ćemo naći način kako da se oporavimo od ove tragedije, da ćemo naći način kako da naša deca tu traumu prežive. U tom smislu, mislim da je jako dobro što su se uključili timovi psihologa, psihijatara, lekara. Mislim da nam svima treba pomoć”, rekla je poverenica.

Osmoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su u sredu ujutru u oružanom napadu jednog četrnaestogodišnjeg učenika u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar” u centru Beograda.

Šestoro učenika i jedna nastavnica su povređeni a napadač je uhapšen, prenosi Beta.

Izvor: Politika 

Podeli