DruštvoVesti

U penziju i pre 60. godine – i to bez penala?

Prevremena penzija danas je opcija koju mnogi građani koriste iz različitih razloga.

Ona košta – 0,34 odsto za svaki mesec prevremenog penzionisanja, a najviše 20,5 odsto od ukupne penzije. Zato je i sve češće pitanje ukidanja penala za prevremeno penzionisanje. Procedura je u toku. Više zvaničnih izjava ima na ovu temu i situacija je sledeća.

Prevremena penzija kao mogućnost u Srbiji postoji od januara 2015. godine i koristi je sve više ljudi. Krajem 2018. bilo ih je 28.000, a već u julu 2019. čak 43.000. I ta brojka raste godišnje u proseku i za oko 10.000.

Na 30.000 dinara 3.700 manje

Visina prevremene starosne penzije određuje se na isti način kao i visina starosne penzije. Međutim, iznos tako određene penzije trajno se umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih 65 godina života, a može se umanjiti najviše do 20,5 odsto.

Korak po korak: Proverite radni staž preko interneta

Tako, na primer, ako bi vam starosna penzija, sa punim radnim stažom, bila 30.000 dinara, a odlučite da se prevremeno penzionišete tri godine ranije. U tom slučaju bi vam mesečni ček bio manji za oko 3.700 dinara, odnosno iznosio bi 26.300 dinara.

Zahtev za ukidanje penala

Savez samostalnih sindikata Srbije je 2020. godine podneo inicijativu o izmeni Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju. Zahtev za promenu se odnosi i na ukidanje penala za prevremeno penzionisanje.

Kada bi mogli da budu ukinuti penali za prevremeno penzionisanje i za koga će to da važi

Izmene pomenutog zakona su u toku, i to je dobra vest. Ono što je neizvesno jesu konkretna rešenja, koja još uvek nisu definisana. Činjenica je i da nemamo pitanje na odgovor: “Da li će biti i ukinuti penali za prevremeno penzionisanje”.

Pre skoro deset godina, tačnije 2014. godine donete su izmene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju. Uvedeni su kazneni poeni za svaki mesec prevremenog napuštanja radnog mesta. Od tada je više puta iz Nemanjine 11 poručivano da će penali biti ukinuti pod uslovom da PIO fond samostalno isplaćuje penzije i da se one ne finansiraju iz budžeta.

Uslovi za prevremeno penzionisnje

Muškarci su prošle godine godine u prevremenu penziju išli sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci. Ove godine idu sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 60 godina.

Spremate se za penziju? Evo šta treba da znate o otpremnini

Što se tiče prevremene penzije za dame, uslov za njih bio je 59 godina. Uslov je bio i da imaju minimum 39 godina i 8 meseci staža. Za ovu godinu je to 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci života.

Novi uslovi i za “generalno” penzionisanje

Od 2023. važe nova pravila za penzionisanje žena, što znači da svaki zahtev koji dame podnesu tokom ove godine, podleže novim, rigoroznijim uslovima. S druge strane, uslovi za odlazak u redovnu penziju za muškarace ostaju isti, ali to nije slučaj i kada govorimo o prevremenom penzionisanju.

Ove godine, dame tako u starosnu penziju mogu sa 63 godine i 6 meseci života, umesto 63 godine i četiri meseca, koliko je potrebno da imaju za penzionisanje u prethodnoj godini. Potreban broj godina radnog staža ostaje isti i iznosi minimum 15 godina.

S druge strane, muškarci u starosnu penziju idu po starom – sa 65 godina života i 15 godina staža upisanog u radnu knjižicu, piše Blic.

Izvor: B92

Podeli