DruštvoEkonomijaVesti

Struja i gas od danas zvanično skuplji

Struja u Srbiji je od danas skuplja za još 8 odsto, a gas za deset odsto. Shodno prethodnim najavama i ranije postignutim aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), Struja i gas su prethodno poskupeli u januaru za 8, odnosno 11 odsto.

U prethodnoj godini, 2022,  struja je poskupela i u septembru (6,5 odsto), a gas u avgustu (devet odsto).

Cene gasa i struje bi trebalo da se povećaju u još nekoliko navrata u narednih godinu dana.

Naime, MMF je krajem godine  Srbiji  odobrio stendbaj aranžman. Kroz taj aranžman MMF je Srbiji namenio  ukupno 2,4 milijarde evra.

Srpski energetski sektor zauzima jedno od ključnih mesta u aranžmanu, između ostalog, predviđa se povećenje cena energenata i reforma državnih energetskih preduzeća – Srbijagasa i Elektroprivrede Srbije (EPS).

Osim majskog poskupljenja, cena struje biće povećana za po 8 odsto, a cene gasa za po 10 odsto u još dva navrata – 1. novembra 2023. godine i 1. maja 2024, obećala je MMF-u Vlada Srbije u zahtevu za aranžman.

Kumulativno, struja za stanovništvo će poskupeti 51% u odnosu na cenu iz avgusta 2022. godine. Kumulativno, cena gasa za stanovništvo i privredu će od avgusta 2022. godine do maja 2024. poskupeti 64% ukazuje prethodna analiza Nove ekonomije.

Izvor: Nova ekonomija

 

Podeli