PolitikaRegionVesti

Posle osam godina izabrana nova Vlada Federacije BiH, premijer Nermin Nikšić

Federacija Bosne i Hercegovine posle osam godina dobila je novu vladu, sa premijerom Nerminom Nikšićem (SDP) na čelu.

Predstavnički dom parlamenta FBiH imenovao je novu entitetsku vladu nakon što je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit nametnuo odluke kojima je deblokirao izbor vlade tog bh. entiteta.

Šmit je juče nametnuo izmene Ustava FBiH, prema kojima je za imenovanje nove vlade tog bh. entiteta dovoljna saglasnost dvoje od troje članova rukovodstva Federacije BiH.

U ovom slučaju, saglasnost za imenovanje vlade dali su predsednica Federacije Lidija Bradara iz HDZ BiH i Igor Stojanović iz SDP-a, dok Refik Lendo iz SDA nije želeo da da saglasnost smatrajući da u novoj vladi treba da bude SDA, koja je na prošlogodišnjim opštim izborima dobila najaviše glasova.

Za imenovanje nove Vlade FBiH glasao je 51 poslanik nove skupštinske većine koju čine hrvatske stranke, predvođene HDZ-om BiH, i stranke okupljene oko probosanske koalicije Trojka – SDP, Narod i pravda i Naša stranka.

Protiv izbora nove Vlade Federacije BiH glasala su dva poslanika, dok su poslanici Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića i Demokratske fronte (DF) Željka Komšića pre glasanja napustili skupštinsko zasedanje.

Poslanici SDA i DF-a su pridružili građanima koji su pred zgradom parlamenta protestvovali zbog nametnutih Šmitovih odluka.

Sednica parlamenta Federacije BiH održana je uz velike mere obezbeđenja i prisustvo velikog broja policajaca.

 

Izvor: Danas/Beta

Podeli