DruštvoVesti

Danas je poslednji sunčan dan, čekaju nas pljuskovi i grmljavina

Marko tvrdi da nas od danas ponovo čeka nestabilno vreme, a početkom maja možemo očekivati pljuskove.

„Sa približavanjem hladnog fronta u noći ka ponedeljku na severu regiona mogući lokalni pljuskovi sa grmljavinom. U ponedeljak sa širenjem uticaja frontalnog poremećaja jača destabilizacija atmosfere uz kišu i grmljavinske pljuskove, a biće uslova za lokalne vremenske nepogode, posebno nad istočnim i jugoistočnim delovima regiona gde će biti najtoplije uz maksimume i do oko +25 stepeni Celzijusa.

U zonama nestabilnosti vetar u okretanju na severozapadni smer i može imati olujne udare. U utorak svežije, nad istočnim, jugoistočnim i središnjim delovima regiona nestabilno uz čestu kišu i pljuskove, dok će nad ostalim delom regiona uglavnom biti suvo, vetar umeren, zapadni i jugozapadni, a dnevni maksimum od +14 do +19 stepeni Celzijusa.“

Marko kaže da je sredinom nedelje moguće još jedno prolazno pogoršanje uz padavine uglavnom nad središnjim i južnim delovima regiona.

„Uslediće dalje zahlađenje tako da bi na višim planinama moglo biti i snega. Vetar bi okrenuo a jak, severozapadni, dok bi se u sredu dnevni maksimum kretao od +6 do +13 stepeni Celzijusa, što je znatno ispod proseka za kraj aprila.

Oko 27.04. sa razvedravanjem sledi nekoliko vrlo hladnih noći gde bi se minimumi u nižim delovima regiona uglanvom kretali od +1 do +6 stepeni Celzijusa, te je bi pred zoru često bila moguća pojava slabog, uglavnom, prizemnog mraza, dok bi na višim planinama bilo mraza i do -5 stepeni Celzijusa.“

Marko takođe objašnjava da ovako niske temperature kasno u proleće predstavljaju ozbiljan problem jer mogu u velikoj meri ošteti zametnuto voće.

„Krajem sledeće nedelje postepeno otopljenje ali bi se maksimumi i dalje uglanvom držali ispod +20 stepeni Celzijusa.

Za sada početkom maja na modelima stoji signal za novo pogoršanje uz grmljavinske pljuskove i u ovom mometnu barem do oko 07.05. nema signala za jače otopljenje.

Od nedelje ponovo vrlo nestabilno uz pljuskove, a sredinom nedelje uz jače zahlađenje na višim planinama i prolazan sneg.“

Autor Katarina Milovac

Foto: Vesna Lalić/ Nenad Mihajlović/Nova.rs, privatna arhiva

Podeli