Društvo

Bajramski duh obasjao Sandžak: “Bayram-mübarek olsun” odjekuje sokacima

Bajram-namaz obavljen je u svim džamijama u zemlji, što je označilo početak Ramazanskog bajrama, javlja Rtv Novi Pazar.

Nakon klanjanja, muslimani jedni drugima čestitaju blagdan riječima “Bayram-mübarek olsun”, što znači “Neka vam je blagoslovljen Bajram”. Odgovor na ovu čestitku glasi “Allah razı olsun, sende Bayram mübarek olsun”,  sa turskog se prevodi kao “Neka Allah bude zadovoljan s tobom i neka ti bude blagoslovljen Bajram”.

,,Prenosi se da je kada bi se ashabi Resulullaha, sallallahu’alejhi ve sellem, sreli na dan Bajrama, rekli bi jedni drugima: Tekabbele minna ve mink- “Allah primio i od nas i od vas,,

Bošnjaci na ovim prostorima tradicionalni prvi blagdanski zijaret obave posjetom mezarju, odakle upute dovu Allahu za rahmet dušama.

Bajram je vrijeme kada muškarci posjećuju prijatelje, rodbinu i komšije, dok žene u svojim domovima dočekuju goste. Ove posjete su vrlo važan dio bajramskih običaja i u pravilu su kratke, ali veoma intenzivne i obavezno zaslađene baklavom.

,,Allahov Poslanik, a.s., prenosi da je Uzvišeni Allah, dž.š., rekao: „Ja sam Milostivi, Ja sam stvorio rodbinske veze i izveo ih iz ovog Mog imena (Milostivi), pa ko ih održava i Ja ću s njim održavati veze, a ko ih prekida i ja ću s Njim prekinuti.” (Tirmizija, sahih),,

Darivanje djece i porodice je dio tradicije. U Novom Pazaru, ovaj običaj je dobio novi sjaj, pa odnedavno djeca odlaze od vrata do vrata, uzvikujući “Od Bajrama do Bajrama”, gdje od komšija budu počašćeni slatkišima i bajrambankom.

Običaj je da se svi članovi uže porodice sakupe kod roditelja na zajednički bajramski ručak.  Na bajramskoj sofri,posebno mjesto zauzimaju specijaliteti  poput jahnije, pečene jagnjetine ili drugog mesa, uz mantije,  fildžan pite s mesom, bamju i djuveč. Bijela čorba je takođe jedno od starinskih jela koja se služe. Sva su pažljivo pripremljena i ukrčkana kako bi se istakli svi ukusi i arome.

Ono što čini bajramski ručak posebnim je njegova intimna i porodična atmosfera. Ovo i je vrijeme za stvaranje vrijednih sjećanja.

,,Prenosi se od Ibn Omera, Alah bio zadovoljan njime, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio da se sadekatul-fitr udijeli prije odlaska ljudi na bajram-namaz,,

Bajram nije samo vakt za slavlje i druženje, već i za pojačan ibadet, ljubav i brigu prema drugima te praktikovanje davanja sadake. Muslimani se tokom ovog trodnevnog blagdana  ujedinjuju,  kako bi ojačali svoju vjeru i izrazili zahvalnost Allahu dž.  za sve blagodati u životu.

Današnji Prvi  dan obasjan je i svjetlom Džume i Dana grada.

,,U vrijeme Poslanika, s.a.v.s., podudarili su se dan džume i prvi dan Bajrama. Poslanik je klanjao i bajram namaz i džumu namaz, te održao dvije hutbe: bajramsku hutbu i džumansku hutbu. Znači, nije izostavio ni džumu ni bajram. Ovakav Poslanikov postupak je općepoznat  i zabilježen je u skoro svim hadiskim zbirkama.,,

Ramazan šerif mubarek olsun, želi vam RTV Novi Pazar.

Galib Gicić

 

Podeli