DruštvoVesti

Naredne godine 45 fakulteta ukida prijemni ispit: Poznato kako će se bodovati državna matura na četiri univerziteta

Do sada se 45 fakulteta, u okviru četiri državna univerziteta – Beograd, Novi Sad, Novi Pazar, Priština sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, izjasnilo da će ukinuti prijemni ispit od 2024. godine, kada bude uvedena državna matura. Na Univerzitetu u Nišu i Univerzitetu u Kragujevcu još se čekaju odluke pojedinih fakulteta.

Svi visokoškolske ustanove još ove godine upisuju brucoše po starom, a u 2024. godini uvodi se državna matura te će mnogi fakulteti ukinuti prijemni i za upis vrednovati uspeh iz srednje škole i sa državne mature.

Dodaju da će se na ostalim fakultetima situacija razlikovati u zavisnosti od studijskog programa koji kandidat želi da upiše, te za upis na pojedine studijske programe vrednovati samo državna matura dok će na ostalim programima biti tražena dodatna testiranja.

“Primera radi, na šest studijskih programa na Filozofskom fakultetu biće uvedena dodatna polaganja, zatim na Poljoprivrednom fakultetu samo za veterinarsku medicinu, na Fakultetu tehničkih nauka na samo pet studijskih programa, na Prirodno-matematičkom fakultetu na studijama turizma, na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu na programu informacionih tehologija – softverskog inženjerstva”, kažu na Univerzitetu.

Takođe, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja imaće ispit za proveru sklonosti i sposobnosti, kao i Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici na tri studijska programa. Na Medicinskom fakultetu dodatno polaganje ispita ima šest studijskih programa, pri čemu se na tri programa bodovno vrednuje, dok se na ostala tri dodatno samo utvrđuje da li je kandidat sposoban. Na Akademiji umetnosti tražiće se dodatna provera posebnih sklonosti i sposobnosti na svim studijskim programima.

Univerzitet u Novom Pazaru i Prištinski

Na Državnom univerzitet u Novom Pazaru kažu da su se pozitivno izjasnili po pitanju državne mature i kao integrisana visokoškolska ustanova imaju jedinstven stav o tom projektu. Navode da su među prvima na sajtu objavili vrednovanje rezultata državne mature.

“Provera sklonosti  i sposobnosti predviđena je za dva od ukupno 20 studijskih programa: Arhitekturu i Sport i fizičko vaspitanje”, kažu na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Na Prištinskom univerzitetu sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, pet fakulteta se izjasnilo da će vrednovati samo državnu maturu, dok se pet izjasnilo da će osim državne mature organizovati i poseban test sklonosti.

Samo državnu maturu vrednovaće Ekonomski, Pravni, Prirodno- matematički, Učiteljski, Filozofski fakultet. Dodatni test sklonosti uvode Medicinski, Poljoprivredni, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, Fakultet tehničkih nauka, Fakultet umetnosti.

Na najstarijem univerzitetu u Srbiji od 31 fakulteta, izjasnilo se 27 kako će bodovati  državnu maturu kada bude uvedena. Dodatni test sklonosti (svojevrsni prijemni ) organizovaće deset fakulteta, dok 17 visokoškolskih ustanova ukida potpuno prijemni i za upis će bodovati samo rezultate državne mature.

Među fakultetima koji potpuno ukidaju prijemni su Pravni, Poljoprivredni, Građevinski, Šumarski, Tehnički fakultet u Boru, Filološki, Biološki, Geografski, Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER) i Rudarsko-geološki fakultet, Fizički fakultet, Tehnološko- metalurški, Fakultet za fizičku hemiju.

“Osim državne mature dodatni test sklonosti za upis brucoša organizovaće Medicinski, Stomatološki, Veterinarski, Farmacija, DIF, Arhitektora, Pravoslavno- bogoslovski, Saobraćajni, FON, ETF. Čekamo da se izjasni još četiri fakulteta. Dva su već imala nastavno- naučna veća, još dva će imati sledeće nedelje. Očekujem da ćemo posle praznika imati kako su se i ta četiri fakulteta izjasnila”, rekao je za Euronews Srbija prorektor UB prof. Dejan Filipović.

Univerzitet u Novom Sadu

Na Univerzitetu u Novom Sadu od 15 fakulteta, pet se izjasnilo da potpuno ukidaju prijemni i da će za upis brucoša vrednovati uspeh iz srednje škole i rezultate državne mature.

“U pogledu vrednovanja rezultata državne mature, pet fakulteta – Pravni fakultet, Tehnološki fakultet, Građevinski fakultet u Subotici, Pedagoški fakultet u Somboru i Ekonomski fakultet u Subotici neće uvoditi dodatne prijemne ispite ili ispite za proveru sklonosti i sposobnosti za upis ni na jedan studijski program”, kažu za Euronews Srbija na Univerzitetu u Novom Sadu.

Izvor:Euronews

foto:Copyright profimedia

Podeli