DruštvoVesti

U Beogradu održan perfromans za žrtve rata u Ukrajini

Rusko demokratsko društvo na Trgu republike u Beogradu održalo performans u znak sećanja na civilne žrtve vojske Rusije u ratu u Ukrajini. Anastasija Dvorjanova iz Ruskog demokratskog društva je tom prilikom rekla da ovim performansom žale za civilima koji su stradali i da žele da pokažu solidarnost sa narodom Ukrajine.

“Želimo još jednom da ponovimo da smo mi Rusi i da smo protiv ovog rata” rekla je Dvorjanova. Po njenim rečima, procenjuje se da je 6.000 civila poginulo na teritoriji Rusije, od toga je 500 dece ubijeno, ali taj broj nije konačan. Dvorjanova je dodala, kako je svrha ovog performansa da pokažu ljudima u Srbiji šta se dešava i kako je užasno kada ljudi umiru bez razloga.

Performansom su prikazana krvava tela vezanih ruku, a na transparentima koje su nosili članovi ovog udruženja pisalo je “Ovo je Putin uradio” i “Ukrajina”.

Ruski građani koji su se od početka rata u Ukrajini doselili u Srbiju osnovali su udruženje “Rusko demokratsko društvo”, a na njihovoj Fejsbuk stranici navodi se da je u pitanju antiratno i antifašističko društvo koje osuđuje upotrebu vojne sile za rešavanje međunarodnih i unutrašnjih sporova i dodali da su solidarni sa ukrajinskim građanima “koji se bore za slobodu i nezavisnost svoje zemlje”.

Tanjug

Podeli