EkologijaVesti

Članovi GrO SDP u Novom Pazaru zasadili nova stabla

Članovi Gradskog odbora Sandžačke demokratske partije u Novom Pazaru iz resora za ekologiju zasadili su više sadnica. Sadnice su zasađene na nekoliko lokacija u užem i širem centru grada.

Članovi Gro SDP kažu u da je jako  važno raditi na podizanju svesti javnosti po pitanju ekologije, ali i na konkretnim projektima.

„Ekološki problemi su ono čemu mi pridajemo veliki značaj. To smo pokazali i našom današnjom akcijom, ali i konstantnim radom na rešavanju ovog globalnog problema, koji ne pogađa samo naš grad, već i ostale zemlje Balkana i Evrope“, kazala je inženjer hortikulture i potpredsednica GrO SDP za Novi Pazar Nađa Imamović.

-Veliko pošumljavanje-

Ona je podsetila  da je u 2021. godini zasađeno 800 odraslih sadnica drveća. Iste godine je urađen i popis svih stabala i grupacija u Novom Pazaru. Tada je registrovano 2.600 stabala.

„U 2022. godini obezbedili smo sredstva za nabavku 1.135 sadnica, u okviru projekta pošumljavanja, i još 103 sadnice za gradski park u okviru projekta pejzažno-arhitektonskog uređenja. Znači da smo samo u jednoj godini posadili 1.238 stabala , što je gotovo polovina one cifre do koje smo došli tokom popisa“, objasnila je Imamović, koja očekuje da će uskoro merenja kvaliteta vazduha u Novom Pazaru pokazati bolje rezultate.

Ova akcija je samo najava velikog pošumljavanja koje je predviđeno u narednim mesecima.

„Opet smo se javili i dobili sredstva od 7 ipo miliona dinara za nabavku 1.108 sadnica autohtonog drveća i žbunja“, kazala je funcionerka GrO SDP.

Kako je objasnila izabrana su višegodišnja stabla, jer je njihova uloga veoma važna za ekološki napredak.

„Jedan od ciljeva resora za zaštitu životne sredine jeste da se bavimo ovim problemom. Želimo da grad ostavimo budućim generacijama zdraviji“, istakla je članica GrO SDP Kadira Muderizović.

Jedna od lokacija gde su zasađene nove biljke je i naselje Lug.

„Treba da čuvamo svaku sadnicu, kao da je poslednja u gradu. Živim u Lugu gde je danas zasađeno više stabala. Trudiću se da ih očuvamo“, kazao je Dino Hajrović iz Gradskog odbora SDP.

Podeli