Društvo

Obnova Isa-begovog hamama: Vraćanje starog sjaja najstarijem kupatilu u regiji

Uskoro će započeti temeljna rekonstrukcija Isa-begovog hamama, najstarijeg javnog kupatila na ovim prostorima. Hamam je izgradio Isa-beg Ishaković, osnivač Novog Pazara, u drugoj polovini 15. stoljeća.

Grad Novi Pazar će u saradnji sa ministarstvima i Islamskom zajednicom, učiniti sve da hamam dobije stari sjaj te postane mjesto susreta za stanovnike grada, ali i turiste koji žele otkriti bogatu povijest ovog kraja.

Gradski dužnosnik Ensar Škrijelj, istaknuo je da će obnova Isa-begovog hamama biti samo jedna u nizu inicijativa za očuvanje kulturne baštine Novog Pazara.

,,Ono što je nedavno najavio gospodin Rasim Ljajić, sprovedeno je u djelo – biblioteka je renovirana, Kula motrilja je već obnovljena, uskoro će biti priključena na el. mrežu, a provedeni su i arheološki radovi na Bedemu. Ljetna pozornica u parku će brzo biti privedena namjeni, a uskoro će biti predstavljen projekat Džephane i restauriranje zidina Bezistana,, rekao je Škrijelj.

 

Restauraciju Hamama nedavno je u intervjuu za RTV Novi Pazar najavio i ministar Husein Memić, sa kojim je razgovarao Galib Gicić. Pogledajte video: 

G!cić

Podeli