SvetVesti

Finska zvanično postala 31. članica NATO-a

Šef finske diplomatije Pekka Haavisto potpisao je u utorak u sjedištu Sjevernoatlantske alijanse u Briselu dokument o članstvu te zemlje u NATO-u.

Finska zastava svečano je podignuta u briselskom sjedištu najveće vojne alijanse na svijetu, skoro godinu nakon što je Helsinki aplicirao za članstvo.

Haavisto je zaključio pristupni proces predavši zvanični dokument američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu, s obzirom na to da je američki State Department odgovoran za dokumente koji se tiču članstva.

Nakon toga, Finska je i zvanično postala 31. punopravna članica vojne alijanse.

Haavisto je rekao da je čin potpisivanje “historijski”, prenio je Tanjug.

Kazao je da su turski predstavnici u NATO-u istovremeno predali dokumente o ratifikaciji finskog članstva u NATO-u Blinkenu.

Finski predsjednik Sauli Niinisto rekao je da ulazak Finske u NATO nije usmjeren ni protiv jedne zemlje.

Niinisto: Osiguranje i odbrana naše teritorije

“Članstvo Finske u NATO-u ne mijenja temelje i ciljeve finske vanjske i sigurnosne politike”, istakao je on u saopćenju objavljenom na Twitteru.

Naveo je da je Finska stabilna i predvidljiva nordijska zemlja, koja teži mirnom rješavanju sporova.

Najznačajniji doprinos Finske zajedničkom odvraćanju i odbrani NATO-a bit će u osiguranju i odbrani naše spostvene teritorije, izjavio je Niinisto.

Finski ministar Pekka Haavisto zaključio je pristupni proces, predavši zvanični dokument američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu (Reuters)

Finska je, zajedno sa Švedskom, podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u u maju 2022. godine, nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali je njen zahtjev naišao na protivljenje Ankare, kao i ulazak Švedske.

Turska i dalje blokira zahtjev Švedske za članstvo, zbog niza spornih pitanja, među kojima je zabrinutost Ankare zbog, kako kaže, nedostatka saradnje u borbi protiv terorizma.

Članice NATO-a moraju se jednoglasno usaglasiti s primanjem novih zemalja.

Nakon višemjesečnih pregovora u kojima je posredovao Savez, Turska je na kraju popustila i glasala za prijem Finske u NATO prošle sedmice, ali još nije održala glasanje o Švedskoj.

Mađarska i Turska nisu ratificirale članstvo Švedske

Svečanost pristupanja Finske bit će popraćena sastankom Komisije NATO-Ukrajina, forumom na visokom nivou za ministre Saveza koji će raspravljati o saradnji s Kijevom.

Sudjelovat će i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Sastanak Komisije NATO-Ukrajina održava se zbog prigovora Mađarske.

Budimpešta je optužila Ukrajinu da ne poštuje prava na mađarski jezik te etničke manjine u zemlji.

Mađarska, poput Turske, još nije ratificirala članstvo Švedske u NATO-u, zbog spora oko budžetskih sredstava Evropske unije.

IZVOR: AGENCIJE
Podeli