SvetVesti

Poljoprivrednicima iz Fonda za razvoj poljoprivrede podeljeno 6.7 miliona dinara

Sa 23 poljoprivredna proizvođača potpisani su ugovori o dodeli sredstava iz lokalnog Fonda za razvoj poljoprivrede. Za njihove aktivnosti i projekte u domaćinstvu opredeljeno je 6.7 miliona dinara.

Za podsticajna sredstva iz Fonda za poljoprivredu vladalo je ogrmno interesovanje. Sredstva  su odobrena vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava koji su ispunjavali sve uslove navedene u konkursu.

“Imali smo puno prijava, veliko interesovanje. Značajan je grejs period ali dodatno motiviše činjenica da, uz vraćanje na vreme, korisnici na kraju dobijaju bespovratni deo sredstava. Partner nam je Međuopštinska  unija poljoprivrednih proizvođača. Očekujemo da će Fond rasti u narednim godinama, uz podršku grada i svih ljudi koji žele da ulože sredstva. Sredstva će transparentno i za dobrobit poljoprivrede biti pravilno raspodeljena”, izjavio je direktor RRAS “SEDA”, Samir Kačapor.

-Novi Pazar ulaže u poljoprivredu-

Iz godine u godinu sve više novca izdvaja se iz budžeta Grada za razvoj poljoprivrede. U Fond za razvoj poljoprivrede uložena su značajna sredstva, 6.7 miliona dinara, a samo je Grad uložio 5,7 miliona dinara.

“Podršku će dobiti svi prijavljeni na konkurs koji su ispunili uslove. Grad je u Fond uložio dodatna sredstva i podršku će dobiti 23 poljoprivrednika sa preko 6,7 miliona dinara”, rekao je gradonačelnik Nihat Biševac.

Ovo je deseti Fond takve vrste koji je osonovan u Srbiji. Zahvaljujći sredstvima Grada koja su uložena, ovo je najveći Fond do sada.

“Sredstva je moguće upotrebiti za nabavku nove ili polovne opreme i mehanizaciju potrebnu za poljoprivrednu proizvodnju i preradu proizvoda, nabavku stoke i živine, košnica i opreme za pčelarstvo, zasadi voćnjaka i povrtarskih kultura. Uz grejs period do kraja godine, korisnici će sredstva vraćati bez kamate, uz mogućnost subcencija od 10% ako sredstva u celosti vrate do kraja iduće godine”, rekao je Milijan Maraš iz Fondacije “Ana i Vlade Divac”.

Fond je osnovan uz podršku projekta “Velika mala privreda” koji finansira USAID s ciljem višegodišnje podrške malim poljoprivrednim proizvođačima koji teško dolaze do drugih izvora finansiranja.

“Srećni smo što se ova priča uspešno realizuje i pokazuje potencijal po pitanju održivosti i razvoja, uz mogućnost da se na ovaj način iz godine u godinu finansira više poljoprivrednika. Fond je namenjen ljudima koji za razvoj gazdinstava koriste sopstvena sredstva jer teško dolaze do pozajmica. Ovakav tip podrške koji daje grad, upravo rešava taj problem”, rekao je Ahmet Halilagić, regionalni koordinator projekta “Velika mala privreda”.

Za lokalni Fond za razvoj poljoprivrede Grad je izdvojio 5,7 miliona dinara a Fondacija “Ana i Vlade Divac” million dinara.

A.N.

Podeli