Društvo

Počela izgradnja Kliničkog centra u Novom Pazaru uz svečano otvaranje

Novi Pazar je konačno dočekao historijski trenutak – danas je svečano otvorena prva faza izgradnje Kliničkog centra, koju je predvodio predsednik Republike Aleksandar Vučić. Nakon godina čekanja, ovaj grad konačno će dobiti značajnu zdravstvenu ustanovu,  javlja RTV Novi Pazar.

Direktor Opšte bolnice, dr Meho Mahmutović, tokom obraćanja je izjavio, da je ovo prva faza izgradnje  koja će obuhvatiti površinu od oko 32.000 kvadratnih metara.


Ova faza će uključivati izgradnju novog hirurškog bloka od 6.000 kvadratnih metara, kao i novih 4.500 kvadrata na Internom odjeljenju, zajedno sa potpunom rekonstrukcijom postojećih kapaciteta. Takođe, u okviru ove faze, planirana je izgradnja zgrade psihijatrije na površini od 2.100 kvadratnih metara, što do sada nije postojalo u Novom Pazaru. U vezi s tim, primili smo preko 100 mladih ljekara s najboljim ocjenama. Svi su oni trenutno na specijalizaciji, a veliki broj njih je upisao doktorske studije. Sada se edukuju na prestižnim beogradskim klinikama, te očekujemo da će kada se vrate, naš Centar biti još snažniji i ozbiljniji, rekao je dr Mahmutović.

 

Prošle godine, prilikom posjete predsjednika Vučića i otvaranja angio sale, najavljen je projekat koji obuhvata rušenje Dječijeg i Infektivnog odjeljenja, kao i drugih zgrada, radi stvaranja prostora za nove odjele, uključujući one za kožne bolesti i fizijatriju. Takođe, planira se rekonstrukcija kuhinje i izgradnja kompleksa garaža.

Na svečanosti otvaranja, predsjednik Vučić je uputio čestitke Bošnjacima povodom početka ramazana, te najavio značajna ulaganja u vidu 44 miliona evra za izgradnju Kliničkog centra i dodatnih 20 miliona evra za opremu.

Najavio je i druge investicije poput povećanja transfera za Novi Pazar, izgradnje stadiona te otvaranja fabrike u budućnosti s ciljem jačanja ekonomije u ovom dijelu zemlje.

“Broj zaposlenih  će se povećati, ali proces zapošljavanja mora biti sistematičan i pametno organizovan kako bi se osigurao efikasan rad. Moramo da imamo više naučno istraživačkih radnika, doktora i svih zaposlenih. Očekujemo da sve bude završeno u roku od 2,5 godine, iako je rok 3 godine. Nadamo se da će to biti velika stvar za Pazar i da ćete biti ponosni na to. Pitaću vas za tri godine da li ste zadovoljni onim što smo uradili ili ne. Da li je neko to prije, prema kome ste imali takav i takav odnos to uradio u Pazaru. E pa onda da onda sjednemo i odemo na pitu kada nije post. Ulagaćemo u sport, ali kao u razvojne projekte. Izgradićemo moderan evropski stadion u Novom Pazaru. Najvažnije je da pronađemo kapitalnu investiciju, napravimo dobru fabriku koja će zapošljavati i muškarce i žene. To će donijeti rast Novog Pazara, a neki će dobiti prvu ili drugu platu. Radimo na auto-putu i brzoj magistrali sa četiri trake koja će biti život Novom Pazaru, rekao je Vučić.

Predsjednik se na kraju obraćanja zahvalio osnivaču Sandžačke demokratske partije Rasimu Ljajicu, te izjavio kako posvećeni zajedno možemo sve.

Izgradnja Kliničkog centra u Novom Pazaru predstavlja veliki korak u jačanju zdravstvenog sistema u ovom regionu i poboljšanju uslova liječenja za građane.


Sajma R. /Galib G.

foto: S.N. S.Ž. D.M.

Podeli