Društvo

Ramazanski u 23h: Ulazimo u Altun-alem džamiju, razgovaramo o Hendeku, Hamamu, Džephani, filharmoniji

U ramazanskom programu četvrtkom, serija razgovora  o važnosti očuvanja tradicionalnih vrijednosti i kulturnog naslijeđa u suvremenom svijetu.

Govorit ćemo o tome,  kako naša bošnjačko-turska tradicija, utječe na životni prostor i pomaže nam da očuvamo svoj identitet.

Razmatrat ćemo šta se desilo sa Hendekom u parku i kada će ponovo dobiti svoje obrise? Kako će izgledati Džephana i kada će biti izgrađena? U svjetlu radova na Altun-alem džamiji najavljujemo restauraciju Hamama.

KLIKNI FOTO I GLEDAJ EMISIJU


Kroz diskusiju s našim gostima, razgovor o mogućnostima organizovanja filharmonije, postavljanja opere npr. Žalosna svadna po šablonu Hasan-aginice.

,,Nije alaturka, nego minder – to je naš namještaj. ALA TO i TO je nešto tudje, kao što su kauči i ostalo inspirisano zapadnjačkim stilom, odnosno alafranga stilom. Dakle, ono što je naše bošnjačko-tursko, to je naše bez ALA i tačka. Ispade da smo iz Pariza, a ne iz ove obećane  zemlje sandžačke. Zanači prostorija sa minderima, dušeklucima, dolapovima i hamamom se vazda zvala: velika soba, odaja, diva(n)hana, vezena soba! Ovo nije mlaćenje prazne slame, ovo je naš štit od asimilacije. Ja sam Galib, to je naše,a ne alaturka ime,,

Gosti Galiba Gicića, ministar Husein Memić, arheolog Mustafa Baltić, pomoćnik gradonačelnika NP Ensar Škrijelj, operska diva Mubera Škrijelj, efendija Altun-alem džamije Amar Nuhambašić, iz sektora turizma Anes Biberović i Sabina Juković.

Prikazaćemo vam unutrašnjost Altun-alem džamije, Kule motrilje, obićićemo pazarske pekare, kafhve, bozadžijnice, konjički klub…

Emisija je na programu večeras u 23h.

Podeli