SvetVesti

Hiljade vjernika klanjalo namaz u Al-Aksi

Hiljade Palestinaca klanjalo je prvi džuma-namaz u ovogodišnjem ramazanu, zajedničku redovnu molitvu muslimana petkom, u džamiji Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu.

Muslimani širom svijeta dočekali su u srijedu uveče ramazan, sveti mjesec muslimana.

Izraelske snage spriječile su ranije danas prolazak Palestinaca sa Zapadne obale u Al-Quds/Jerusalem, koji su u džamiji Al-Aksi namjeravali klanjati prvi džuma-namaz u ovogodišnjem ramazanu.

Očevici su naveli da su izraelske snage poslale pojačanje na kontrolne punktove i da nisu dozvolile prolazak nekim Palestincima.

Odlukom donesenom 20. marta, Izrael je uveo starosnu granicu za Palestince da prisustvuju molitvi petkom u Al-Aksi tokom ramazana.

Navedeno je da palestinske žene koje žive na okupiranoj Zapadnoj obali, djeca mlađa od 12 godina i palestinski muškarci stariji od 56 godina mogu bez dozvole doći u Istočni Al-Quds/Jerusalem na molitvu petkom u Al-Aksi.

Palestinski muškarci između 45 i 55 godina morali su dobiti posebnu dozvolu da dođu u džamiju Mesdžid ul-Aksa.

Najavljeno je da žene starije od 50 i muškarci stariji od 55 godina, uključujući Palestince koji žive u Pojasu Gaze, mogu posjetiti Al-Quds/Jerusalem od nedjelje do četvrtka.

Palestincima koji žive na okupiranoj Zapadnoj obali potrebna je posebna dozvola da posjećuju sveta mjesta kao što je džamija Al-Aksa u okupiranom Istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu.

Za izlazak sa okupirane Zapadne obale, Palestinci moraju koristiti jedan od 23 kontrolna punkta duž “zaštitnog” zida.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa/Jerusalema nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Anadolija

Podeli