Društvo

Ramazanski program: Sa munare Arap džamije RTVNP dočekala ramazan ( video)

Nakon prvih teravija, Televizija Novi Pazar je započela serijal ramazanskih emisija. Ramazan smo dočekali sa munare Arap džamije, na kapiji stare čaršije.

O  propisima ovog svetog mjeseca, iz ambijenta starinske pazarske sobe,  razgovarali smo sa Rešad ef. Plojovićem.

 

,,Ramazan je mjesec milosti, zato trebamo i mi biti milostivi; mjesec oprosta, zbog čega i mi trebamo opraštati; mjesec dobrote, pa trebamo i sami što više dobrih djela činiti. U njemu je počela objava Kur’ana i u njemu se nalazi noć koja je bolja od hiljadu mjeseci”, istakao je ef. Plojović.

Kultura ponašanja u džamijama, posebno tokom ramazana, mora biti na visokom nivou, poručio je gledaocima RTV Novi Pazar, hafiz Sabahudin ef. Jarebičanin.

Ramazanski sohbeti nastavljeni su u skladu s tradicijom. Učiteljica Zehra Malićević nas je povela na putovanje kroz svoje sjećanje o ramazanu u kući svog oca, alima Vehbije Hodžića.

Novi Pazar živi ramazan, to znaju turisti, pa su nam u velikom broju musafiri tokom ovog mubarek mjeseca, izjavio je tokom gostovanja direktor Regionalne turističke organizacije Sandžaka, Elvir Bogućanin.

Mlada i uspješna ambasadorka mladih EU, Fatima Đulović, gledaocima je opisala svoj diplomatski rad i iskustvo prihvatanja hidžaba pred ovaj sveti mjesec.


Sa Abdulahom Čauševićem, razgovarali smo o Arhitekturi i novim projektima.

Atmosferu emisije je dodatno začinila muzika iz restorana Saz koja je razgalila srca gledalaca. A to je tek početak!

Konjanici iz BiH, ispričali su nam svoje interesantne priče sa različitih pohoda, dok su zijaretili Novi Pazar.

Ramazanske emisije biće emitovane tokom cijelog mubarek mjeseca, a svaka će se baviti interesantnim temama koje imaju za cilj promociju ramazanskih običaja, vjere i kulture Bošnjaka.

Autor prve emisije bio je urednik programa RTV Novi Pazar, Galib Gicić, a sutra je vaš domaćin Selma Ljajić.

Budite s nama i zajedno ćemo otkrivati sve što Ramazan ima da ponudi!

Podeli