DruštvoVesti

Radovanović: KUD “Ras” krasi multikulturalnost

KUD “Ras” iz Novog Pazara koji postoji već pune dve decenije i broji blizu 150 igrača, zbog velikog interesovanja vrši upis novih članova . Upis najmlađih obavljaće se u OŠ”Meša Selimović” svakog ponedeljka i petka od 19:30. Za prvi ansambl upis je u Gimnaziji ponedeljkom i sredom od 20 sati, a rekreativnoj grupi možete se pridružiti svakog utorka i četvrtka od 20 časova takođe u Gimnaziji.

„Ras“ sa blizu 150 igrača u sve tri grupe intenzivno radi na pripremi godišnjeg koncerta. Ove godine obeležiće  dvadeseti po redu. Pored prvog ansambla, koji je kruna KUD-a „Ras“, za izlazak na binu spremaju se najmlađa igračka grupa kao i rekreativna.

“Pokušavamo da se što bolje spremimo. Želimo da publici koja bude došla da nas gleda, pokažemo kako se igra folklor. Da vide kako na jednom mestu uz pesmu i igru prožimamo kulturu i Srba i Bošnjaka jer među članovima ima i jednih i drugih. Na to sam, kao koreograf i umetnički rukovodilac jako ponosan i slobodno celim srcem mogu reći da ovaj KUD upravo krasi multikulturalnost”, kazao je Bojan Radovanović.

Radovanović ove godine slavi još jedan jubilej. To je 30 godina bavljenjem folklorom, što kao igrač čuvenog koreografa i poznavaoca folklora, koji na žalost nije među nama, Senka Rašljanina, što kao umetničkog rukovodioca KUD-a “Ras”.  Istakao je da je ponosan na svakog igrača, od najmlađeg do igrača veterana. Ponosan je i na ostvarene pobede, priznanja, učešća na velikim i priznatim manifestacijama i takmičenjima u zemlji i van nje, na uspehe koji su se godinama unazad ređali i izražava nadu da će ih još biti.

“Zbog sve većeg broja zainteresovanih da postanu deo našeg KUD-a, organizovali smo upis novih članova u sve tri grupe. “Upis najmlađih obavljaće se u OŠ”Meša Selimović” svakog ponedeljka i petka od 19:30. Za prvi ansambl upis je u Gimnaziji ponedeljkom i sredom od 20 sati, a rekreativnoj grupi možete se pridružiti svakog utorka i četvrtka od 20 sati takođe u Gimnaziji”, rekao je predsednik ovog društva Miljan Nikolić. On je posebno pozvao muškarce da se priključe jer trenutno ih ima manje nego ženskih članova. Preneo im je svoje iskustvo kao igrač da je ovo mesto gde je dobra zabava, lepo druženje i u šali dodao da je sat vremena igranja kao tri sata  provedena u teretani.

 

 

Jasera Ljajić igra u kolu veterana već duže vreme. Kaže da joj je vrlo drago zbog toga. “Za mene lično ovaj sat vremena koliko igramo na probama, prava je psiho terapija nakon svih dnevnih obaveza što na poslu a što u kući. Pozvala bih sve koji vole druženje, pesmu, igru, bez obzira na veru i naciju da dođu i igraju sa nama jer u našem šarenom kolu ima i Bošnjaka i Srba. Kroz razne igre iz svih krajeva čuvamo naše tradicije”, kazala je Jasera Ljajić.

Zbog meseca ramazana vreme održavanja proba biće izmenjeno, a igrači će putem grupa na društvenim mrežama biti blagovremeno obavešteni. KUD“Ras“ ovom prilikom  svim sugrađanima i igračima islamske veroispovesti želi srećan mesec ramazan uz najlepše želje.

Biljana Veljović

Podeli