Društvo

Novi Pazar postaje partner Šuši kao glavnom gradu turkijskog svijeta

U sklopu posjete delegacije Novog Pazara Azerbejdžanu, potpisan je protokol o bratimljenju i saradnji s gradom Šušom. Ideja za bratimljenje proizlazi iz činjenice da ova dva grada dijele sličnu istoriju i priče, oba imaju važne spomenike kulture koje su pod zaštitom države i bila su multikulturalna kroz istoriju. Šuša je poznata kao kulturni centar Azerbejdžana, javlja Rtv Novi Pazar.

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac, izrazio je veliku čast što je imao priliku u ime Grada  potpisati sporazum o bratimljenju. On je naglasio da su ova dva grada postala mali, ali veoma važan dio odnosa između dvije zemlje koji su trenutno na visokom nivou. Gradonačelnik je takođe izrazio uvjerenje da su potencijali za saradnju otvoreni na mnogo različitih polja, a bratimljenje je dobar način da se stanovnici oba grada upoznaju s različitim kulturama.

Ove godine, Šuša je izabrana da bude glavni grad turkijskog svijeta, a Novi Pazar će imati svoje mjesto u brojnim manifestacijama koje će se održati tokom godine. Potpisivanjem protokola o bratimljenju i saradnji, dva grada su otvorila put za dalji razvoj prijateljskih odnosa i saradnje u različitim oblastima.

G!cić

 

Podeli