DruštvoEkologijaVesti

Prijepolje, Priboj i Nova Varoš dobijaju mesto za skladištenje otpada

Regionalna transfer stanica Banjica biće pravi spas za tri opštine na jugozapadu Srbije, a na taj način Prijepolje, Priboj, Nova Varoš rešiće svoj višedecenijski problem sa odlaganjem otpada. Radovi na drugoj fazi teku planiranom dinamikom. Takođe je u planu i izgradnja vodovoda za potrebe transfer stanice, dalekovode, pristupnog puta i priključka za državni put.

– Vodovod smo skoro završili, ostalo je malo radova. Izvode se radovi na saobraćajnom priključku na državni put koji će obezbediti nesmetan prilazak ka deponiji iz pravca Bistrice i iz Priboja. Narednih dana počinju radovi na izgradnji dalekovoda. Struja će se podzemnim kablovima dovesti od Železničke stanice Bistrica – objašnjava za RINU Ljubenko Vasiljević, direktor RSD Banjica.

Na lokaciji predviđenoj za izgradnju Regionalne sanitarne deponije Banjica, u blizini regionalnog puta Bistrica – Uvac, prizor je gotovo neprepoznatljiv. Za nepuna tri meseca, uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima, prokopan je put kroz brdo, mašine su na svakom koraku zbog čega se saobraćaj na ovom delu putu odvija naizmenično. Sredstva za izuzetno zahtevne radove obezbedilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

– Sve postupke sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine koje je obezbedilo i kompletna sredstva za ovu fazu radova. Izvođač radova je Jadran iz Beograda, a podizvođači su Putevi Užice, Elektromontaža Kraljevo i Stabil pro iz Užica – ističe Vasiljević.

Izgradnja transfer stanice „Banjica“ preduslov je za uspostavljanje modernog regionalnog centra za upravljanje otpadom ka kojem će gravitirati opštine Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica. Po završetku radova, na ovu lokaciju će se dovoziti otpad koji će nakon selekcije i pretovara biti transportovan u Regionalni centar „Duboko“ u Užicu.

izvor: RINA

Podeli