DruštvoVesti

Novi Pazar u Mreži gradova Zapadnog Balkana

U Sarajevu su se okupili gradonačelnici i predstavnici devet gradova iz BiH i regiona kako bi ozvaničili uspostavljanje Mreže gradskih projektnih timova Zapadnog Balkana.

U prisustvu Daniela Stinskyog, predstavnika nemačke ambasade u Sarajevu i Natalije El Hage, direktorice GIZ kancelarije u Sarajevu, okupili su se gradonačelnici i predstavnici Bara, Leskovca, Svetog Nikole, Elbasana, Mostara, Sarajeva, Podgorice, Prištine i Novog Pazara.

Grad Sarajevo inicirao je uspostavu ove Mreže gradova, koja će raditi na osnaživanju gradskih timova u procesu pristupanja EU i drugim fondovima, a koja će rezultirati zajedničkim aplikacijama i projektima koji su od koristi za sve građane.

Inicijativa je finansirana od strane Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a implementira je Nemačka razvojna agencija GIZ, uz tehničku podršku Mreže lokalnih zajednica Jugoistočne Evrope NALAS.

Gradonačelnici i predstavnici devet gradova složili su se da ova Mreža ima veliki potencijal da doprinese razvoju regije Zapadnog Balkana.

‘’Suočavamo se sa sličnim izazovima i sličnim problemima u našim gradovima. Gradski budžeti ne mogu u potpunosti podmiriti potrebe naših građana. Zato je potrebno da posegnemo za dostupnim međunarodnim fondovima kako bi unapredili kvalitet života u našim zajednicama. Kada udružimo snage, efekti mogu biti još veći i zajedno možemo postići još veće rezultate u celom regionu’’, naglasila je gradonačelnicaSarajeva Benjamina Karić, potvrđujući važnost kreiranja Mreže.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Tarik Rupić zahvalio se gradu Sarajevu i gradonačelnici Karić “na čiju inicijativu je Novi Pazar prepoznat kao dobar partner u ovom jako važnom projektu”.

“Ovo je bio značajan dan, jer smo potpisali sporazum izmedju 9 gradova regiona zapadnog Balkana i tako stavili kamen temeljac za, nadamo se, jako uspešnu saradnju. Ideja je da u što kraćem vremenskom periodu osposobimo timove koji će pratiti konkurse koji dolaze od Evropske unije i biti spremni da zajednički, efikasno apliciraju. Ovakav sporazum se svakako poklapa sa našom tendencijom da čvrsto podržimo evropske integracije naše zemlje i sa željom da našim gradjanima pružimo što je više moguće. U sklopu dvodnevne konferencije imao sam priliku i da predstavim potencijale i resurse našeg grada i već sam dobio pozitivne signale od nekih gradova za zajedničko delovanje u oblastima kao što su turizam, sport i kultura”, kazao je Rupić.

Podeli