Pobednici takmičenja „Gradimo mostove znanja“ studenti iz Novog Pazara i Novog Sada

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru održano međunarodno takmičenje pod nazivom ,,Gradimo mostove znanja”. Ove godine pobednici su  studenti Državnog univerziteta i Arhitektonskog fakulteta u Novom Sadu. Na takmičenju je protekla tri dana učestvovalo 120 studenata arhitekture i građevinarstva iz 8 zemalјa.

Prema pravilima takmičenja, u gradnji mostova od špageta pobeđuje ekipa koja u određenim dimenzijama izgradi most od špageta koji izdrži najveće opterećenje. Takmičari su u gradnji mostova koristili samo špagete i lepak, poštujući utvrđene dimenzije, u nameri da izgrade most koji će izdržati najveći teret.

To je ovoga puta pošlo za rukom ekipi domaćina takmičenja, koja je postigla rekordan rezultat. Pobednički most je izdržao opterećenje od 153,8 kilograma.

U kategoriji u kojoj je ocenjivana izdržljivost, drugo mesto je takođe, pripalo Državnom univerzitetu, a treće Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Pored izdržljivosti, ocenjivana je i estetika mostova. U toj kategoriji uspešni su bili, opet domaćini, Arhitektonski fakultet u Nišu, ali je najbolja bila ekipa Arhitektonskog fakulteta u Novom Sadu.

Rektor Državnog univerziteta prof. dr Zana Dolićanin istakla je da “mostovi znanja iz godine u godinu okupljaju sve više učesnika. Ona je istakla i da je raduje to što su od početka ove manifestacije ovo ne samo mostovi znanja, nego i prijateljstva.“

Završnici takmičenja i proglašenju pobednika prisustvovao je  i državni sekretar u Ministarstvu prosvete prof. dr Nebojša Ranđelović. Gost Državnog univerziteta bila je i predsednica Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) Margareta Smiljanić.

Na takmičenju su učestvovali studenti iz 8 zemalja. Učesnici su bili iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Republike Severne Makedonije, Bugarske i Rumunije.  Takmičenje se na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru održava se peti put za redom.

Za pobedničke ekipe obezbeđene su prigodne novčane nagrade. U komisiji za ocenjivanje kvaliteta i izdržlјivosti mostova, bili su: prof. dr Dragoslav Šumarac, doc. dr Petar Knežević, asistent Timur Curić.  Za estetiku mostova ocenjivali: prof. Ervin Ćatović, doc. dr Branko Slavković i asistent Danilo Dragović. Takmičenje je finansijski podržala Kompanija „Knjaz Miloš.“

Podeli