RegionVesti

Poruke saučešća i podrške iz regije nakon sudara vozova u Grčkoj

Nakon tragične željezničke nesreće u Grčkoj, gdje su se dva voza sudarila u utorak kasno navečer pri čemu su poginule najmanje 32 osobe, a 85 ih je ozlijeđeno, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je premijeru Kyriakos Mitsotakisu saučešće i spremnost da pruži pomoć.

“Izražavam saučešće premijeru i grčkom narodu nakon tragične željezničke nesreće koja je odnijela mnogo života. Riječi pružaju malo utjehe u ovom teškom vremenu, ali mi tugujemo s vama i solidarni smo sa grčkim narodom, spremni da pružimo svaku pomoć”, napisao je Vučić na Tviteru.

 

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto uputila je telegram saučešća premijeru Grčke Kyriakosu Mitsotakisu i grčkom narodu u povodu teške željezničke nesreće.

“S dubokim žaljenjem sam primila vijest o gubitku velikog broja života u sudaru vlakova blizu grčkog grada Larisse. U povodu ovog tragičnog događaja, dopustite mi da, uime Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i u svoje osobno ime, Vama i obiteljima stradalih uputim izraze iskrene sućuti i našeg najdubljeg suosjećanja, a povrijeđenima želje za brz oporavak. U ovom teškom trenutku naše misli i molitve su sa svim građanima prijateljske Grčke”, navodi se u telegramu predsjedavajuće Krišto, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović izrazio je saučešće predsjednici i premijeru Grčke Katerini Sakelaropulu i Kirijakosu Micotakisu povodom tragične nesreće.

“Ovog jutra naše misli su sa grčkim narodom nakon tragične nesreće u kojoj je stradalo više desetina ljudi. Crna Gora žali za izgubljenim životima”, naveo je Đukanović na Tviteru.

 

I predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović uputio je telegram saučešća grčkom kolegi Kirjakosu Micotakisu. Abazović je kazao da su sa nevjericom primili vijest o teškoj nesreći.

“Građani Crne Gore iskreno saosjećaju sa grčkim prijateljima u ovim teškim trenucima, Prenesite izraze najiskrenijeg saučešća porodicama nastradalih, a povrijeđenima želje za brz oporavak”, napisao je Abazović.

Saučešće je izrazio i hrvatski premijer Andrej Plenković:

Međugradski putnički voz koji je vozio iz Atene za sjeverni grad Solun sudario se velikom brzinom s teretnim vozom izvan grada Larisse u središnjoj Grčkoj, rekao je guverner regije Tesalije.

Udar je izazvao požar u brojnim putničkim vagonima, pri čemu su povrijeđeni mnogi putnici koji su hitno prebačeni u bolnice.

Lokalni mediji izvijestili su da je oko 350 ljudi putovalo u putničkom vozu, koji je krenuo iz Atene oko 19.30. Vatrogasci su rekli da su o nesreći obaviješteni u utorak malo prije ponoći.

Prema informacijama kojima za sada raspolaže Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore, u tragičnoj željezničkoj nesreći u Grčkoj, nema poginulih, niti povrijeđenih crnogorskih državljana. Ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević izjavio je danas da nema podataka o tome da ima povrijeđenih ili poginulih srpskih državljana.

Desetine žrtava u sudaru vozova u Grčkoj

Preuzeto: Radioslobodnaevropa
Podeli