DruštvoVesti

Memić: Turska bezbedna za odmor i letovanja

Ministar turizma i omladine Husein Memić pozvao je građane Srbije da letuju u Turskoj.

On je, nakon razgovora sa turskim ambasadorom u Srbi Hami Aksojem,  ocenio da oni koji su uplatili aranžmane za odmor u Turskoj ili imaju  nameru da letuju u toj zemlji nemaju razloga za brigu.

„Nema razloga za strah. Kraj u kome su bili snažni zemljotresi je najmanje 800 kilometara udaljen od mesta gde gosti iz Srbije tradicionalno letuju. Antalijska regija, koja je omiljena našim građanima, je prilično daleko i apsolutno je bezbedna“, kazao je ministar Memić.

Isto tvrdi i ambasador Aksoj, koji podseća da je Kušadasi udaljen 1200 kilometara od dela Turske koji danima beleži jake potrese, a oni se u tom primorskom kraju gotovo i ne registruju.

On navodi da su u prošloj godini ostvareni rekordi po pitanju broja poseta iz Srbije.

„U Turskoj je prošle godine letovalo rekordnih 360 hiljada ljudi. Mi očekujemo da ovaj broj u 2023. godini bude premašen. Očekujemo oko 400 hiljada poseta iz vaše zemlje“, rekao je ambasador za RTV Novi Pazar, ističući da će i na taj način građani pomoći Turskoj da prevaziđe aktuelne probleme.

Antalijska regija tradicionalno zanimljiva gostima iz Srbije
Antalijska regija tradicionalno zanimljiva gostima iz Srbije

On se zahvalio Srbiji na velikoj pomoći nakon nezapamćene tragedije.

„Najpre želim da se zahvalim predsedniku Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije i ministru Huseinu Memiću za podršku tokom teškog vremena za našu zemlju. Srbija je donirala milion evra, a još dva miliona stigla su u humanitarnoj pomoći u našu zemlju“, podsetio je Aksoj.

Memić je rekao da je u redovnom kontaktu sa ambsadorom što zbog podrške Turskoj, što zbog brige o našim turistima.

Ministar je podsetio i da turisti iz Turske rado dolaze u Srbiju, i da će  Minstarstvo raditi da tih poseta bude još više.

„Mi imamo bezvizni režim, direktne avionske linije. Turci su druga nacija  po broju dolazaka u Srbiju.  Sve ih je više iz godine u godinu. Tome doprinose i nikada bolji odnosi dve zemlje i dva predsednika – Vučića i Erdogana“, istakao je ministar turizma i omladine Husein Memić.

Z.M.

Podeli