DruštvoVesti

Lekić gost “Identiteta” BHRT – Udruženje građana poreklom iz Sandžaka most saradnje BiH i Sandžaka

Gost emisije „Identiteti“ Radio-televizije Bosne i Hercegovine bio je predsednik Udruženja građana poreklom iz Sandžaka u Bosni i Hercegovini, Ekrem Lekić.

On je govorio o sličnosti i bliskosti naroda iz Sandžaka sa narodima u Bosni i Hercegovini, običajima, kulturi i odnosima, ali i emocijama koje sandžaklije osećaju prema bratskom narodu u BiH.

“Sve sandžaklije, Bošnjaci, s ljubavlju gledaju u Bosnu i Hercegovinu i ona je matica svim Bošnjacima. To je neuzvraćena ljubav, posebno od strane političara Bosne i Hercegovine koji zapostavljaju Sandžak”, rekao je između ostalog Lekić u emisiji “Identiteti”.

Kao odličan primer saradnje Lekić je naveo da su partnerstva i izuzetni rezultati postignuti na kantonalnom nivou, izvanredne odnose imaju regija Sandžak i Kanton Sarajevo, naveo je Lekić.

Naveo je da je udruženje kojim rukovodi oformljeno kako bi bilo most saradnje Bosne i Hercegovine i Sandžaka i rešavanja određenih problema.

“Sa Srbijom imamo dobar međudržavni ugovor kada su u pitanju socijalno i zdravstveno osiguranje i dvojno državljanstvo. Sporazum je napravljen tako da nakon tri godine stalnog boravka mladi ljudi imaju pravo da apliciraju za državljanstvo. Sa Crnom Gorom nemamo takav sporazum. Nekada je iz Sandžaka u Sarajevu i BiH studiralo mnogo više studenata. Danas je tu dosta problema, recimo, studentske domove studenti iz Sandžaka plaćaju kao svi strani državljani, dok je u entitetu RS student iz Sandžaka jednak sa pravima kao i student iz entiteta RS, dok takav slučaj nije u Federaciji i to je diskriminatorski odnos”, naveo je Lekić.

Prema podacima koji su se mogli čuti u emisiji “Identiteti”, u Bosni i Hercegovini živi oko 200 hiljada osoba poreklom iz Sandžaka.

Emisiju “Identiteti” BHRT na programu Radio-televizije Novi Pazar emitujemo u 21:30h.

A.N.

Podeli