DruštvoVestiZabava

Da li je mečka videla svoju senku?

Veruje se da na ovaj dan mečka izlazi iz zimskog brloga. Ako je sunčano i ugleda svoju senku, vraća se nazad u pećinu, jer će zima potrajati još šest nedelja. Ako senke nema, proleće je na pragu. U narodu se kaže da se na Sretenje sreću zima i leto.

Tata i sin, Miša i Uroš medvedi zoološkog vrta u Beogradu izašli su iz svoje pećine i nisu ugledali svoje senke, pa se nisu vratili u nju. Sudeći po njihovom ponašanju proleće nam je na pragu.

„Što se tiče narodnog verovanja ono kaže da je ovo jedan specijalan i magičan dan jer se na ovaj dan susreću leto i zima. U zavisnosti ko pobedi u toj borbi dobija svojih šest nedelja, odnosno, ako se medved uplaši od svoje senke i vrati u pećinu, to znači da će zima potrajati još šest nedelja”, rekao je biolog Kristijan Ovari iz Beogradskog zoološkog vrta, prenosi RTS.

Ističe da se ne treba zaletati, jer baba marta može da pokaže svoje zube. Miša i Uroš su do sada pogađali prognozu, a uskoro dolazi i topli talas.

„U istoriji zoološkog vrta imali smo različite medvede i mogu da kažem da su oni pouzdani, jer imaju istančana čula, naročito kada treba da se pogodi kratkoročna prognoza”, istakao je Kristijan Ovari, biolog zoološkog vrta u Beogradu.

Od Sretenja dani postaju duži, a noći kraće, pa se u narodu kaže „Sretenje obretenje“.

Foto: Tanjug / Sava Radovanović
Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Narodna verovanja i običaji

Običaj je da se na Sretenje obavezno pale sveće, jer se smatra da plamen ima skrivenu čarobnu moć i da će kuću štititi od grmljavine i drugih nesreća, prenosi RTV Novi Pazar.

Ovoga dana devojke paze kakvog će muškarca prvo sresti. Veruje se da ako prvo sretne crnomanjastog, za takvog će se udati, a ako sretne plavog, onda za takvog. Isto važi i ako sretne zdravog, bogatog, siromašnog ili bolesnog.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik Sretenje Gospodnje, uspomenu na dan kada je Bogorodica novorođenog Hrista uvela u hram da ga posveti Bogu.

Sretenje Gospodnje se kod hrišćana slavi na 40. dan od Božića. Srpska pravoslavna crkva slavi ovaj praznik 2. februara po crkvenom, a 15. februara po gregorijanskom kalendaru. Ovaj praznik slavi se od 554. godine.

 

Podeli