Društvo

Sjećanje na Vehbiju Hodžića

Na današnji dan 1977. godine, na Ahiret je preselio jedan od najplodonosnijih islamskih pisaca sa ovih prostora, istaknuti alim i naučni radnik, Vehbija ef. Hodžić.

Rođen je 1916. godine. Višu islamsku šerijatsko-teološku školu završio je  u Sarajevu. Radio je kao šerijatsko-teološki pripravnik u šerijatskom sudu u Novom Pazaru. Bio je sekretar Islamskog šerijatstva za Srbiju, šerijatski sudija u Priboju, radio je i u Upravi Novog Pazara, Sreskom i Okružnom sudu, Narodnoj banci i Katastru.

Njegova objavljena djela “Mevlud” , “Temelji islama” i “Islam u svjetlosti nauke i filozofije”, su od velike važnosti za regiju.

Učiteljica u penziji, Zehra Malićević, Facebook objavom, čitaoce je podsjetila na njenog oca, velikog alima, Vehbiju ar.

Na današnji dan preselio je na Ahiret, bez sumnje, najplodniji islamski pisac, istaknuti alim i naučni radnik, jedan od najvrednijih saradnika islamskih listova i publikacija, islamski velikan, Vehbija ef. Hodžić.
Napisao je preko 8.000 stranica, od čega je objavljeno nekoliko djela: “Mevlud”, “Temelji islama” prvi dio kapitalnog djela ,,Islam u svjetlosti nauke i filozofije”. To je, zaista veliko djelo sa blizu 1500 strana. Drugi dio “Problem dobra i zla (Nauka o moralu) čeka svetlost dana, kao o Islam i nauka ili Kulturna istorija muslimana. Na čekanju je Tematika hadisa, Tematika Kur’ana-izbor ajeta po temama. Veoma je obilan prevodilački rad mog ar. oca, koji je pored originalnih radova prevodio i sa italijanskog engleskog, francuskog, njemačkog, turskog,arapskog, jer je bio dobar poznavalac kako evropskih tako i istočnih jezika. Neumorni Vehbija ef. pisao je i lijepu književnost. Pisao je priče, pjesme, autor je dvije drame. Njegova drama ,,Žalosna svadba,, dugo je izvoďena u pazarskom pozorištu. Da proućimo El-Fatihu za njegovu dušu i molim Allaha da ,,djela na čekanju” od 1500 listova, ugledaju svjetlost dana,, objavila je Zehra.

Pored niza zvaničnih i nezvaničnih priznanja, Vehbija-efendija Hodžić je i jedan od laureata natječaja Vrhovnog islamskog starješinstva u SFRJ za najljepši Mevlud.

Izložba u spomen na Vehbiju

 

Kao spomen na život i djelo ovog velikog čovjeka, master izložbu slika ,, Islamska ornamentika,, priredila je njegova praunuka Ajla Gicić.

,,Današnju izložbu ,, Islamska ornamentika” priredila sam u spomen pradjedi, Vehbiji Hodžiću, koji je na Ahiret preselio na današnji dan.Tim povodom kao pomoć Turskoj, za prodaju doniramo knjigu ,,Mevlud,, i sliku sa današnje izložbe ,,Umut,, . objavila je slikarka Ajla Gicić.

Podsjećamo, na inicijativu Vehbije Hodžića,  formiran je Fond za stipendiranje učenika pri Odboru IZ-e u Novom Pazaru. Njegovom zaslugom osnovana je prva islamska biblioteka u Sandžaku.

G!cić

Podeli