COVID-19DruštvoVesti

Stabilna situacija sa tuberkulozom i koronavirusom u Novom Pazaru

Trenutna epidemiološka situacija kada su u pitanju tuberkuloza i koronavirusa u Novom Pazaru je stabilna, kažu zdravstveni zvaničnici.

Nedavno je tuberkuloza potvrđena kod osnovaca iz Novog Pazara, napornim radom testirani su mnogi njihovi kontatkti. Sumnje da je još njih zaraženo ovom bakterijskom infekcijom znače još mnogo posla za nadležne zdravstvene službe.

Tuberkuloza je nedavno potvrđena kod devetoro dece u Novom Pazaru. Ova bakterijska infekcija detektovana je kod osam učenika osnovnih škola “Bratstvo“ i “Stefan Nemanja“ i kod jednog predškolarca. Zdravstveno stanje dece kod kojih je detektovana tuberkuloza je stabilno i njihov oporavak teče bez komplikacija.

Tuberkuloza predstavlja veliki izazov za novopazarsko zdravstvo i javno zdravlje. Godišnje se u najvećem gradu regije Sandžak detektuje od 30 do 50 slučajeva oboljevanja od tuberkuloze. Poslednji slučaj masovnog zaražavanja učenika desio se pre sedam godina, kada je tuberkuloza detektovana kod učenika Gimnazije, zbog čega je došlo i do obustave nastave u toj obrazovnoj ustanovi.

-Koronavirus i dalje među građanima-

Ni koronavirus nije isčezao, kažu nadležni, a šta potvrđuju i zabeleženi slučajevi zaraze koronavirusom. Nadležni pozivaju na oprez zbog toga.

Svetska zdravstvena organizacija nedavno je za još tri meseca produžila status vanredne situacije od međunarodnog značaja za javno zdravlje zbog kovida-19, koja je na snazi od januara 2020. godine.

A.N.

Poslednje vesti na portalu Radio televizije Novi Pazar.

 

Podeli