Društvo

Dačić: Pristup Srbije konstruktivan i odgovoran, ZSO preduslov svih preduslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je za Srbiju velika stvar da i u Vašingtonu i u Briselu, iako znaju “crvene linije” Srbije, pristup Beograda dijalogu sa Prištinom ocenjuju kao konstruktivan i odgovoran i ponovio da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) “preduslov svih preduslova”.
Dačić, koji je boravio u Vašingtonu, gde je bio gost na Molitvenom doručku i sastao se sa američkim zvaničnicima u Stejt departmentu i Kongresu, u intervjuu za “Glas Amerike” je naglasio dve crvene linije Beograda – pitanje priznavanja tzv. Kosova, to jest pitanje članstva u UN i kako je rekao “preduslov svih preduslova” – da se prvo formira ZSO.
“To je nešto o čemu zaista nema potprebe da ponovo razgovaramo, niti pregovaramo, jer je to nešto što smo valjda dogovorili, kada smo potpisali taj sporazum pre 10 godina”, rekao je Dačić.
Prema rečima Dačića, možda najvažnija poruka u Vašingtonu jeste da se nastup i pozicija predsednika Vučića, odnosno Srbije, ocenjuje konstruktivnom i odgovornom i često se poredi sa Prištinom i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, za koga postoje suprotne ocene.
“Mogao sam ovde da čujem da se pozitivno izražavaju o Srbiji, a i oni sami kažu da je veoma značajno promenjena i pozicija Kvinte, uključujući SAD, u vezi sa ovakvim pozicioniranjem Srbije, što pokazuje da je to bila jedna ispravna odluka”, kazao je Dačić govoreći o susretima sa specijalnim savetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.
Govoreći o ZSO, Dačić je istakao da je ona deo procesa Briselskog sporazuma, “nešto što je dogovoreno”, “preduslov i za vraćanje Srba u institucije”.
Odgovarajući na pitanje šta su mu u Vašingtonu rekli na “crvene linije”, Dačić je rekao da SAD imaju drugačije stavove i naveo da mu je Šole rekao da “gubi vreme oko povlačenja priznanja”.
“Mislim, jednostavno za njih to nije toliko bitno. Za nas je bitno. Zašto je bitno? Zato što mi nemamo podršku velikih sila, znači moramo da se oslanjamo na brojke, a te brojke… ako neko hoće, na primer, da kandiduje Kosovo za članstvo u UN, veoma nam je bitno šta misli svaka od tih država, jer na kraju krajeva, postoje principi po kojima se glasa”, rekao je Dačić.
Na pitanje da li sporazum o ZSO obuhvata samo četiri opštine na severu KiM ili je reč o formiranju na celoj teritoriji južne srpske pokrajine Dačić odgovara da je reč o 10 opština.
Dačić je rekao da tokom posete nije razgovarano o slučaju Bitići, jer su druge aktuelnije teme bile na dnevnom redu.
Govoreći o tome što se Srbija nije pridružila sankcijama protiv Rusije, Dačić je rekao da je Srbija izuzetno principijelna i da osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta.
“Ovde je problem u tome što ni zapad ni istok nije dovoljno principijelan, odnosno različito tumači princip teritorijalnog integriteta”, rekao je Dačić.
Dodao je da na Zapadu misle da treba braniti teritorijalni integritet Ukrajine, ali da je pitanje teritorijalnog integriteta Srbije odnosno KiM jedno drugo pitanje, i da uvek tumače da je to pitanje za sebe.
“Tako da mi tu sada moramo da gledamo naš interes, a taj interes jeste da ako mi nismo završili dijalog sa Prištinom, onda nije korektno da neko Prištinu gura da postane članica Saveta Evrope, ili UN ili EU. Sve dok je tako, dok nemamo garancije Zapada da će oni biti korektni prema nama, ne možemo da se olako odričemo naše pozicije i sigurnih glasova kada je reč o poziciji u vezi sa Kosovom i Metohijom”, smatra Dačić.
Na pitanje da li će Srbija uvesti sankcije ukoliko odluka o neuvođenju sankcija nanese Srbiji štetu koja ne može da se toleriše Dačić ocenjuje da trenutno Srbija nije blizu takve situacije.

T/GG

Podeli