Društvo

Srednjovijekovni grad, Turci su mu dali ime  Avala, Srbi ga nazvali Žrnov

Grad se nalazio na istoimenom brdu. Srbi su ga zvali Žrnov, a Turci su mu dali ime Avala (arapski prepreka ili pregrada).

Poslednji oblik su mu dali Osmanlije  1442. i 1458. godine.  Bio je sagrađen od kamena i opasan širokim zemljanim rovom. Najstariji, centralni dio , bio je na najvišoj tački brda, i imao pravilan izdužen oblik sa po jednom cilindričnom kulom na istočnoj, južnoj i zapadnoj strani, sa severne, najlakše pristupačne strane, bila je najveća branič–kula, otvorena prema unutrašnjosti grada.

Napušten i u ruševinama od XVIII. v., grad je 1934 sravnjen sa zemljom i raznesen, da bi na njegovom mjestu bio postavljen spomenik Neznanom junaku.

Poslije Prvog svjetskog rata pronađen je grob jednog nepoznatog vojnika. Pokrenuta je akcija da se tom vojniku podigne spomenik, i narod je sopstvenim sredstvima i radnom snagom podigao taj spomenik 1922.

Spomenik na Avali je dokaz da su se u Prvom svetskom ratu u borbama protiv austrougarske  hrabro borili i u tim borbama poginuli mnogi Bošnjaci iz Sandžaka. U odbrani Beograda u borbi na Avali u puku majora Gavrilovića poginuo je Sulejman Balić koji je sahranjen na mjesto koje se sada zove grob Neznanog junaka.

Fb Mensur Zukorlić

G!cić

BONUS VIDEO:

 

 

Podeli