DruštvoVesti

Delegacija OŠ “Avdo Međedović” u poseti BNV

Delegacija OŠ ’’Avdo Međedović’’ koju je predvodio direktor prof. Safet Smailović danas je posetila BNV.  Sa predsednicom Vijeća dr Misalom Pramenković razgovarali su o aktivnostima i planovima rada Vijeća, dok je direktor škole prof. Smailović prisutne upoznao sa radom i potrebama te škle, kao i o načinu implementacije nastave na bosanskom jeziku, navodi se u informaciji za medije.

Budući da se radi o školi od posebnog značaja za Bošnjake tokom posete delegacije istaknuta je spremnost za jačanje međusobne saradnje, saošteno je iz BNV, a prenosi RTV Novi Pazar.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednici Vijeća dr. Mustafa Fetić i dr. Edin Numanović, predsednik Izvršnog odbora dr. Fuad Baćićanin, šef kabineta Semir Madžgalj i saradnica za obrazovanje Esma Brunčević.

Podsetimo, OŠ ”Avdo Međedović” počela je sa radom 3. septembra 2007. godine. Tada pod nazivom OŠ Selakovac”, a današnje ime dobija 1. septembara 2016. godine.

Avdo Međedović je najveći bošnjački epski pjesnik svih vremena i jedan od najvećih epskih stvaralaca uopšte. Autor je čuvenog epa „Ženidba Smailagić Meha”, dugog kao „Ilijada” i „Odiseja”.

Njegove pjesme neprevaziđene su po jačini i dužini ispjevanih stihova. Poznati američki naučnik Milman Peri, istraživač i profesor sa Univerziteta Harvard, nazvao ga je „balkanskim Homerom”.

Rođen je 1875. godine, u selu Obrov,  Bijelo Polje. U detinjstvu nije učio nikakve škole. Nakon navršenog punoletstva, služio je u osmanskoj vojsci.  Za to vreme dobro je savladao osmanski jezik. U Solunu je završio podoficirsku školu.

Podeli