HronikaVesti

Učenik ubo nožem vršnjaka u Tutinu

Učenik tutinske Gimnazije A.H. danas je zadobio teške povrede kada ga je nožem u predelu stomaka ranio njegov vršnjak. Kako Dnevnik RTV Novi Pazar saznaje čitavom događaju prethodila je svađa dečaka.

Napad se desio u krugu škole, povtrdio je za Dnevnik direktor tutinske Gimnazije Vahidin Ramičević.

Učenik, odnosno šesnaestogodišnji dečak je najpre primljen u tutinski Dom zdravlja odakle je upućen u novopazarsku bolnicu na odeljenje hirurgije gde je, nezvanično saznajemo, odmah uveden u operacionu salu.

“Pacijent je primljen sa ubodnom ranom u predelu trbuha i brzom intervencijom naše hirurške ekipe je operisan. Trenutno se nalazi u jedinici intenzivne nege, stabilnih vitalnih parametara i nadamo se najboljem”, kaže doktor Dragan Veljović, hirurg u Opštoj bolnici u Novom Pazaru.

Drugi dečak A. Š je odmah priveden, saslušavaju se svedoci događaja. Obavešten je Centar za socijalni rad.

Razmirice između dva dečaka, nezvanično saznajemo, traju već nekoliko meseci unazad.

Vršnjačko nasilje sve je česšće i rašavanju ovogproblema treba pristupiti timski, smatraju stručnjaci.  Vršnjačko nasilje u školama i van njih je problem sa kojim se udruženo moraju boriti država, obrazovne institucije i roditelji.

Stručnjaci se slažu da je agresivno ponašanje dece sve  češća pojava u društvu. Takvo ponašanje, navode, primećuje se već u osnovnoj školi, a neki od uzroka su porodični odnosi, strah od neuspeha u školi, od neispunjenih očekivanja roditelja koji zahtevaju previše od svoje dece, nekontrolisani uticaj medija, pri čemu su deca izložena gledanju scena nasilja na TV-u ili putem igranja raznih igrica u kojima je zastupljeno nasilje, smatraju stručnjaci.

Rešavanje ovog problema je jedan od najvećih izazova za obrazovne institucije 21. veka.

 

 

 

Senada Kalić

Podeli