DruštvoVesti

Sanacija štete – članovi štaba na terenu

Sva raspoloživa mehanizacija javnih preduzeća i privatnih preduzetnika već peti dan bez prestanka vrši sanaciju štete, utvrđivanju i produbljivanju rečnih korita na teritoriji Novog Pazara. Teren su obišli članovi Gradskog štaba za vanredne situacije. Konstatovali su da posla ima mnogo i da će se raditi i narednih dana, kako bi spremno dočekali novi najavljeni poplavni talas.

trnovica srušila potporni zid

Vanredna situacija u Novom Pazaru i dalje je na snazi. Članovi gradskog štaba za vanredne sitacije obilazili su danas, prema prijavama građana, sve kritične lokacije gde su poplave pričinile štetu, i gde postoji potencijalna opasnost od mogućeg novog poplavnog talasa. Obišli su i preduzeće Bros džins porodice Hadžimujović gde je Trnavica odnela potporni zid i ugrozila instalacije. Konstatovano je da je brana na toj reci i ovaj put sprečila veće posledice, ali da je potrebno još dosta posla odraditi.

”Stižu upozorenja za nove padavine. Moramo se svi pripremiti za još jedan talas sa više padavina. Brane su sigurno i ovaj put sprečile veću katastrofu. Radimo svuda i uz reku Rašku, gde smo čekali da padne vodostaj reke, od Ulice Ćira Ratkovića pa uzvodno uz Selakovac. Naročito na onih par mesta gde je voda potkopala ulice ili odnela kamene utvrde”, rekao je član Gradskog štaba za vanredne situacije Nihad Hasanović.

Hasanović je naglasio da su ljudski životi najveći i nenadoknadivi gubitak, a da će se sve ostalo sanirati.

utvrđivanje obala na delu neukorićenih reka

”Bioc gradnja” jedna je od angažovanih firmi na čišćenju korita Jošanice. Oni su danas postavljali nove cevi na propustu u Gornjem Šutenovcu, koji je bio začepljen. Uprkos tome što su vremenski uslovi loši, posao mora da se obavi, kažu izvođači.

Građani sa strepnjom gledaju u nebo

Osim Trnavice i Jošanice, sanacija se vrši i duž rečnog korita Raške, naročito u delovima njenog neukorićenog toka. U Varevskoj ulici radi se na jačanju i utvrđivanju obala. Meštani iako sa strepnjom gledaju u nebo, zahvalni su nadležnima iz Gradske uprave, koji su, kako kažu, sve vreme uz građane.

”Od početka nevremena i nepogoda, predstavnici lokalne vlasti su uz nas i noću i danju. Svaka im čast. Mašine su tu, sad očekujemo da nam dopreme ivreće sa peskom”, kaže meštanin Mithat Hadžibulić.

Vlasnik građevinske firme ”H.S. Iskop gradnja” Safet Dražanin kaže da poslovi na čišćenju rečnog korita i pravljenju odbrambenog nasipa teku po planu. Ističe da za 20 godina, koliko radi na poslovima sanacije, ne pamti veći vodostaj reka.

voda odnela asfalt sa trotoara

Osim javnih preduzeća još pet privrednih subjekata, sa radnicima i raspoloživom mehanizacijom je na terenu. Sanacija i utvrđivanje obala rečnih korita nastaviće se i narednih dana. To će biti prioritet sve dok ne prođe opasnost od mogućih novih poplava, nakon čega će se pristupiti sanaciji puteva na kojima je pričinjena velika šteta.

S.Lj.

 

Podeli