Kultura

Fotografija Ali-pašine džamije, najljepša razglednica snježnog Sarajeva

Ugledni sarajevski umjetnik Tarik Jesenković, objavio je fotografiju Ali-pašine džamije pod snijegom.

Foto: Tarik Jesenković

Nekoliko puta je traženo da slikam Ali-pašinu džamiju pod snijegom. Pa evo večeras ispunjavam želje, objavio je Jesenković.

,,Ali-pašina džamija se u arhitektonskom smislu smatra najljepšom džamijom, preciznije najskladnijom džamijom u Bosni i Hercegovini. Radi se o idealnoj proporciji objekta, kupole i munare. O džamiji se može pročitati u knjizi profesorice Sabire Husedžinović, Graditeljstvo Bosne i Hercegovine kroz stoljeća,, rekao je za Rtv Novi Pazar Tarik Jesenković.

Inače, ova džamija sa haremom je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Iznad ulaza nalazi se kamena ploča sa ukrasnim dželi-pismom, u stihovima na arapskom jeziku:

Njegova ekselencija gazi Ali-paša podiže u ime Boga dom dobrih ljudi. Na svijetu nema sličnog hrama, To je bogomolja istinske spoznaje, dom iskrenih vjernika. Bog nam nadahnu njen kronostih: Stjecište asketa, dom onih koji Boga ljude.

Autor fotografije, Tarik Jesenković  rođen je 1967. godine u Sarajevu. Završio Školu primijenjenih umjetnosti, a potom i Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek grafički dizajn u klasi profesora Mladena Kolobarića.

Profesionalno se bavi poslovima u oblasti grafičkog dizajna, DTP-a, ilustracije i fotografije.

G!cić

Podeli