DruštvoVesti

Voda ispravna, kapacitet prerade smanjen

Zbog povećanog stepana zamućenosti sirove vode, ona se na Filterskom postrojenju preradađuje za 50 odsto smanjenim kapacitetom. Kvalitet vode koja se distribuira potrošačima je u skladu sa Pravilnikom o ispravnosti pijaće vode – kažu nadležni. Najavljuju da potpuno redovno vodosnabdevanje u Novom Pazaru možemo očekivati za narednih sedam dana.

Prekide u vodosnabdevanju, naročito visinskih zona u gradu uzrokuje povećan stepen zamućenosti sirove vode. To se – objašnjava direktor JKP ”Vodovod i kanalizacija” Gradimir Nedeljković uglavnom javlja u periodu obilnijih padavina. Tada se voda na Filterskom postrojenju prerađuje smanjenim kapacitetom.

”U odnosu na jučerašnji dan stepen zamućenosti sirove vode je opao, pa se narednih dana može očekivati redovnije vodosnabdevanje. Potpuno uredno snabdevanje vodom možemo očekivati za nedelju dana”, kaže Nedeljković.

Po pitanju inforormacija na društvenim mrežama o navodnoj neispravnosti vode za piće, Nedeljković objašnjava da se to odnosi na analizu vode iz dela rečnog korita Raške. Kvalitet pijaće vode se, tvrdi, nikada ne dovodi u pitanje.

”Nažalost, juče su se pojavile neke dezinformacije na druištvenim mrežama. Navodno, uspozoravaju se građani da je voda neispravna. Valjda mi vodimo računa o tome, i valjda bismo mi trebalo o tome da vodimo računa i prvi upozorimo građane. U pitanju je izvlačenje iz konteksta. Skloni smo da tumačimo stvari na blic. Neispravnost vode odnosi se na rezultat analize vode iz rešnog korita Raške. Kvalitet vode koju mi prerađujemo, uvek je na zadovoljavajućem nivou”, naglašava Nedeljković.

Analiza vode u laboratoriji na Filterskom postrojenju vrši se iz sata u sat, kaže Nedeljković. Dodaje da Zavod za javno zdravlje u redovnim okolnostim jednom nedeljno uzima uzorke, a u situacijama povećane zamućenosti sirove vode, kao to je sada slučaj, zavod analizira uzorke svakodnevno.

S.Lj.

Podeli