DruštvoVesti

U toku čišćenje korita Jošanice u Muru

Poplava u naselju Mur nije napravila veću materijalnu štetu. Osim putne infrastrukture šteta je pričinjena i na nekim pomoćnim objektima meštana u blizini obale. Nadležni najavljuju da će se narednih dana aktivno raditi na sanaciji štete i čišćenju korita Jošanice.

Zahvaljujući novoizgrađenom mostu na reci Jošanici u naselju Mur, izbegnuta je veća materijalna šteta, ističe meštanin tog naselja Adnan Mecinović. Opadanje nivoa vode omogućilo je čišćenje rečnog korita i učvršćivanje obala na najkritičnijim tačkama.

Poplava se povukla i za sobom ostavila poražavajuće slike velike količine otpada u rekama. To ukazuje da je ljudski faktor i nemar, u velikoj meri uzročnik prirodnih nepogoda. Situaciju dodatno otežavaju bespravno izgrađeni pomoćni objekti u blizini rečnih korita.

Mecinović ističe da bi u narednom periodu, osim sanacije trebalo raditi i na uklanjanju bespravno izgrađenih pomoćnih objekata. To bi, prema njegovim rečima, trebalo da doprinese dugoročnom rešavanju problema plavljenja.

Radovi će trajati i narednih dana, a temeljnije čišćenje korita Jošanice u naselju Mur, biće moguće kada nivo vode dodatno opadne.

S.Lj.

Podeli