DruštvoVesti

Sanacija štete nastale izlivanjem reka-Biševac obišao meštane

Ekipe anagžovanih radnika rade na sanaciji štete nastale prilikom jučerašnjih izlivanja reka u Novom Pazaru. Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac obišao je meštane naselja kritičnih područja.

Brana na Trnavici juče je bila zatrpana otpadom. Već juče radilo se na uklanjanju otpada koji je nanet usled porasta Trnavice. Njeno čišćenje nastavljeno je i danas. Na ovim poslovima angažovano je preduzeće HS Iskop-gradnja. vRadnici su danas radili na čišćenju rečnih korita, ali i ulica u područjima gde se reka izlila. Očišćeno je i blato koje je voda iz reka nanela.

Gradonačelnik Nihat Biševac i članovi Gradskog štaba neprekidno su na terenu nakon jučerašnjih elementarnih nepogoda koje su zadesile Novi Pazar. Biševac je obišao i radove u naselju Trnava na čišćenju Trnavice. Meštani koji žive u blizini brane kažu da je brana juče bila od velike koristi.

Gradonačelnik je zajedno sa ministrom turizma i omladine Huseinom Memićem i kolegama iz Štaba na terenu bio i tokom čitave prethodne noći, sa ciljem da direktno isprati razvoj situacije u naseljima. Praćeno je stanje u svim naseljima pored reka Raške, Jošanice i Trnavice.

Nakon obilne kiše koja je u protekla 24 sata pala na području Novog Pazara, proglašena je vanredna situacija.

Vodostaj reka u ovom momentu je znatno niži nego prethodnog dana i ne postoji bojazan da će se voda izliti iz korita.

Trnavska reka uništila je asfaltni put u naselju Trnava. Lokaciju je obišao gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac sa saradnicima. Angažovane su mašine koje uklanjaju kamenje i nanetu zemlju, a nakon toga uslediće rekonstrukcija puta. Biševac je razgovarao sa meštanima i obećao da će rekonstrukcija puta početi po hitnom postupku.

Radilo se danas i u naselju Mur, gde se potok juče izlio. Angažovanjem mehanizacije i ljudstva obezbeđeni su uslovi  za početak sanacije propusta na postojećem koritu potoka u Muru. Cevi FI 800 biće zamenjene cevima sa duplim propustima FI 1000. Pošto je Grad izvršio otkup i eksproprijaciju dela zemljišta, biće izvršeno proširivanje korita, kao i sanacija samog potoka, da u narednom periodu ne dođe do izlivanja vode i plavljenja područja. Sva rasploživa mehanizacija i ljudstvo su na terenu, shodno potrebama, građanima pomažu i vojska, policija, a I pripadnici vatrogasno- spasilačke jedinice. Radnici koji rade na sanaciji štete biće angažovani u nekoliko ekipa i tokom vikenda.

Podeli