KulturaVesti

Nagrada “Ahmed Vali” Safetu Bandžoviću

Stručni žiri Kulutrnog cetnra jednoglasno je doneo odluku da nagrada ”Ahmed Vali” za 2022. godinu bude uručena istoričaru Safetu Bandžoviću. Nagrada se dodelje za celokupno Bandžovićevo naučno delo, sa posebnim povodom za knjigu “Bošnjaci i antifašizam”. Svečana dodela nagrada biće upriličena u martu ove godine u Galeriji Multimedijalnog centra.

Nagradu “Ahmed Vali“ ustanovio je Kulturni centar Novi Pazar za ostvarenje u kulturi, umetnosti i nauci. Dodeljuje se umetniku ili naučniku koji je postigao izvanredne rezultate. Nagrada nosi ime po pesniku koji je u XVI veku živeo u Novom Pazaru i pisao na orijentalnim jezicima. Njegovo najpoznatije delo je “Ljepota i srce” koje broji oko sedam hiljada stihova. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa, nedjeljiva je, a može se dobiti samo jednom. Dodeljuje se za rezultate u dugogodišnjem stvaranju.

Jednoglasnu odluku da nagrada ”Ahmed Vali” za 2022. godinu bude uručena istoričaru Safetu Bandžoviću doneo je stručni žiri u sastavu: akademik Enes Halilović, književnik, dr Enver Ujkanović, orijentalista i dr Amra Hodžić Jejna, likovna umetnica.

Bandžović je približio istoriju Balkana i međunarodnoj naučnoj javnosti

U obražloženju stručnog žirija se navodi da je Bandžović dugogodišnjim istraživačkim radom osvetlio mnoge društvene procese, posebno migracije, približio je istoriju Balkana i međunarodnoj naučnoj javnosti. Žiri smatra da je Bandžović trenutno jedan od vodećih istoričara u Evropi. Njegov rad je naročito dragocen kroz novo analiziranje antifašizma i afirmaciju potrebnog suživota i multikulturalizma u savremenom svetu.

Safet Bandžović je rođen 25. decembra 1961. u Novom Pazaru. Studije istorije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu završio je 1985. godine. Postdiplomske studije završio je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1989. Boravio je na stručnom usavršavanju na Univerzitetu “M. V. Lomonosov” u Moskvi, a doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 2002.

Objavio je više knjiga, kao i veći broj naučnih i stručnih radova od kojih su neki prevedeni i objavljeni na engleskom, turskom i albanskom jeziku. Radi kao naučni savetnik za modernu istoriju na Univerzitetu u Sarajevu – Institutu za istoriju.

Podsetimo, nagrada “Ahmed Vali” ustanovljena je 2015. godine, a dosadašnji dobitnici su: Enes Halilović, Mehmed Slezović, Muhamed Đerlek Maks, Enver Ujkanović, Sinan Gudžević i Zlatko Paković.

S.Lj.

Podeli