EkonomijaVestiZanimljivosti

Novi svetski rekord u brzini prenosa podataka

Postignut je novi svetski rekord brzine prenosa podataka koji iznosi čak 157 terabita u sekundi. Svetski rekord su udruženim snagama oborile kompanije Huawei i Orange. Podvig je ostvaren pri testiranju prototipa prenosa kroz optički kabl dužine 120 kilometara.
Huawei je sredinom prošle godine objavio prvo industrijsko širokopojasno rešenje. Ono obezbeđuje 12 teraherca spektar putem optičkog vlakna. Poslednjim testiranjem taj broj uvećan je na 18, upotrebom tehnologije kratkih talasnih dužina i oslanjanjem na ekspertizu prenosa podataka kineske kompanije.
Prema rečima Ričarda Džina, predsednika optičkih proizvoda za poslovne korisnike u kompaniji Huawei, ova tehnologija pružiće rešenje za korišćenje već postavljenih sistema optičkih vlakana. To podrazumeva njihove nadogradnje kapaciteta bez ulaganja u ugrađivanje novih.
“Boreći se sa neprestanim porastom zahteva za saobraćajem, proširiti spektar, a samim tim i izvući više vrednosti iz naše postojeće infrastrukture je ključno. To je još važnije kada efikasnost spektra ovakvih optičkih sistema dostigne teoretski limit. Testiranja dokazuju sposobnost naše infrastrukture optičkih kablova da ponudi 50% više spektra. Na taj način efikasno rešavamo jedan od naših ključnih tema – iskustvo i povezanost naših klijenata”, rekao je Žil Burdon iz kompanije Orange.
“Naša kompanija je već dugo posvećena strateškim inovacijama, istraživanju i tehnološkim otkrićima u domenu optičkih komunikacija. Zadovoljstvo nam je što sarađujemo sa inovativnim operaterom kao što je Orange iz Francuske, jer imamo zajednički cilj – kreiranje mreže budućnosti”, rekao je Džin.
Izvor: Smartlife
Foto: PEXELS
Podeli