DruštvoVesti

Za treće dete u Novoj Varoši 500.000 dinara

Na poslednjoj sednici Skupštine u prošloj godini, doneta je odluka da opština Nova Varoš za treće dete isplaćuje novčanu pomoć roditeljima u iznosu od 500.000 dinara.

Borba za svakog stanovnika malih opština, poput Nove Varoši, jedan je od prioriteta. Ivana Stojić, majka je dva dečaka, a uskoro će na svet doneti još jednog novovarošanina. Prijatno je iznenađena odlukom lokalne samouprave da poveća iznose da novorođenčad.

“Uskoro ću postati majka po treći put i ta vest me veoma obradovala. Značiće svim roditeljima taj novčani iznos“, kaže Ivana Stojić.

U protekloj godini na teritoriji opštine Nova Varoš, prema prijavama, rođeno je 90-toro dece.

 

“Svesni smo da se u celoj Srbiji rađa sve manje i manje dece. Nama je poenta da zadržimo ovaj broj na kome smo sada. Protekle godine rođeno je 33 prvo dete, drugorođeno, takođe 33, treće 16, četvrto šest, peto dete jedno i jedan podatak imali smo jedno 12 rođeno dete u porodici”, kaže Danijela Topalović iz Opštinske uprave Nova Varoš.

Nova Varoš od 2009. godine finansijski podržava povećanje nataliteta.

“Skupština opštine na poslednjo sedmici u prošloj godini usvojila odluku o uvećanim iznosima. Sada za prvorođeno dete dajemo sto, drugo 200, a treće i svako naredno dete po pola milona dinara”, kaže Danijela Topalović.

“Naš motiv je da stimulišemo roditelje, iako niko ne rađa decu zbog novca koji smo mi opredelili. To je naš dobar gest u borbi protiv bele kuge koja hara Srbijom i našom malom opštinom. Cilj nam je da se fokusiramo na rađanje novorođenčadi, kada je upitanju treće dete”, kaže predsednik opštine Nova Varoš, Radosav Vasiljević.

Nezaposlene trudnice u ovoj opštini godinu dana dobijaju za jedno dete 15, za dvoje 20, a za troje 25 hiljada dinara mesečno.

 

Izvor:zoomue

Podeli