DruštvoVesti

ZZJZ ne može biti krivac za loš kvalitet vazduha

ZZJZ ne može biti krivac za loš kvalitet vazduha. Zavod u Novom Pazaru ne radi ispitivanja: voda, namirnica, zemljišta, vazduha. Kao relativno mlada zdravstvena institucija, koja zvanično radi od 2016. godine, nema potpune ingerencije. Zbog ograničenih prostornih i kadrovskih uslova, obavlja samo određene delatnosti. Ovako je na konferenciji za novinare objasnio delatnosti Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru direktor dr Šefadil Spahić.

Konferencija je organizovana zbog sve učestalijih napada i širenja dezinformacija o ulozi ZZJZ u vezi aktuelnog problema zagađenosti vazduha. To je objasnila portparolka ZZJZ dr Majda Iković. Osim direktora Spahića o ovoj temi govorila je i dr Selma Bihorac, specijalista higijene sa humanom ekologijom.

Doktorka Bihorac je naglasila da ZZJZ ne može biti glavni krivac aerozagađenja, kako im se to spočitava od strane nekih pojedinaca. Podsetila je na Plan javnog zdravlja, koji je Skupština grada usvojila 2019. godine.

“Zagađenost vazduha smo u tom planu naveli kao jedan od glavnih problema javnog zdravlja u Novom Pazaru. Dali smo preporuku o uvođenju automatske stanice za merenje kvaliteta vazduha. Dali smo doprinos da sada imamo takvu stanicu u našem gradu”, izjavila je doktorka Bihorac.

Napomenula je da merenje i analizu radi Agencija za zaštitu životne sredine.

“ZZJZ ima uvid u te podatke kao i svi građani. Nikakav zvaničan podatak mi ne dobijamo ni od agencije niti od lokalne samouprave, iako smo to tražili”, objasnila je dr Bihorac.

ZZJZ ne obavlja ispitivanje kvaliteta vazduha

Direktor Zavoda za javno zdravlje specijalista mikrobiologije, prim. Dr Šefadil Spahić podsetio je da ova realtivno mlada zdravstvena institucija obavlja samo određene delatnosti. Tu spadaju: mikrobiološka dijagnostika zaraznih bolesti (bakteriologije, virusologije, parazitologije); zatim programe ministarstva za unapređenje javnog zdravlja. Takođe, obasvljaju delatnosti koje sami razvijaju, a za koje su dobili saglasnost dve godine nakon osnivanja. Zavod takođe radi sanitarne preglede i izdaje sanitarne knjižice. Ispitivanje kvaliteta vazduha je među delatnostima koje zavod ne obavlja, naglašava dr Spahić.

Kao drugu bitnu stvar doktor Spahić je nglasio da je zavod jedina zdravstvena institucija koja se sama finansira.

Zavod ima projekat proširenja prostornih kapacita, a u planu je postepeno proširenje delatnosti, rečeno je na konferenciji.

S.Lj.

 

Podeli