PolitikaVesti

U toku sednica Bošnjačkog nacionalnog Vijeća, bira se predsednik

U toku je prva sednica Bošnjačkog nacionalnog Vijeća u novom mandatu. Sednicom BNV-a predsedavao je najstariji većnik Hajro Tutić. Na dnevnom redu je samo jedna tačka – izbor predsednika BNV-a.

BNV

Pre izbora predsednika obratio se većnik Admir Muratović. On je zamerio nedostavljanje dnevnog reda u pisanom formatu većnicima i zatražio da se ova tačka uvrsti u dnevni red.

” Ne znam da li je ovo Vijeće donelo odluku o budžetu za 2023. godinu pa predlažem da stavite tačku razno jer govorite o nekakvom kontinuitetu Vijeća. A ako se ne donese budzet do kraja godine, ne znam kako će ovaj organ funkcionisati” – rekao je Muratović.

Prvi na listi SDP-a i nosilac liste Husein Memić govorio je o pregovorima za formiranje većine u novom sazivu Vijeća.

“Želeli smo jedinstvo u Vijeću ali nismo uspeli da se dogovorimo. Sa SDA Sandžaka nismo uspeli da se dogovorimo ali smo imali civilizovane razgovore. SDA Sandžak je tražila nastavak kontinuiteta a mi smo tražili depolitizaciju Vijeća. Sa SPP- om smo imali dobre razgovore ali nismo uspeli da se dogovorimo oko predsednika Vijeća” – objasnio je Memić i dodao:

” Bićemo civilizovana i konstruktivna opozicija. Nastavićemo kulturu dijaloga. Iako smo bili napadani nismo odgovarali. Tako ćemo i nastaviti” – rekao je Memić.

Husein Memić

Memić je rekao i da bez SDP-a nema jedinstvene islamske zajednice.

“Jedinstvena IZ mora da bude prioritet rada BNV-a. Ne želim da ovo Vijeće nastavi kontinuitet. Ovde treba da pričamo o kulturi, jeziku, informisanju, a ne o politici. Neka vam je sa srećom i u nama ćete imati konstruktivnu opoziciju” – rekao je Memić i unapred čestitao Misali Pramenković izbor za predsednicu.

Fuad Baćićanin, nosilac liste “Bošnjačko jedinstvo – dr Fuad Baćićanin” nije želeo da priča o pregovorima za uspostavljanje koalicije već o ciljevima nove koalicije u Vijeću.

 

” Cilj je postizanje bošnjačkog jedinstva. Kada se dvoje dogovori, a postoji još dvoje ,to znaci da nije nista konačno i da se može dogovoriti i sa ostalima. Ovo je mesto razgovora i ovo će biti mesto na kome će se razgovarati o bitnim temama” – rekao je Baćićanin.

Edin Numanović iz SPP-a rekao je da je intencija partije da Misala Pramenković zastupa sve Bošnjake u najboljem svetlu.

” Na papir smo stavili sve, kao i jedinstvo islamske zajednice. I nadam se da ćemo to postići. Ove dve liste ponudile su i SDP-u, adekvatno ostvarenim rezultatima, da učestvuje u BNV-a” – kazao je Numanović.

U toku je rasprava o jedinoj tački dnevnog reda.

Podeli