DruštvoVesti

Potpisan sporazum između SDA i SPP

Sulejman Ugljanin (SDA Sandžaka) i Usame Zukorlić (SPP) potpisali su večeras kasno, sporazum o formiranju većine u novom sazivu Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Sporazumom su se obavezali da zajednički rade na ostvarivanju programa od 28 tačaka, kako je rečeno, bitnih za ostvarivanje i unapređivanje prava Bošnjaka u Srbiji.

Usaglašen je zajednički stav o jedinstvenoj Islamskoj zajednici sa duhovnim centrom u Sarajevu.

Ugljanin odustao od autonomije Sandžaka?

Zanimljivo je da nije bilo reči o autonomiji Sandžaka, pitanja koje je u proteklih 30 godina stožer politike i političkog programa SDA Sulejmana Ugljanina.

Jedna od tačaka sporazuma odnosi se na sprovođenje ustavnih reformi, sa ciljem da se Bošnjacima utvrdi status naroda, bosanskom jeziku ravnooravan status sa srpskim jezikom i pismom i promena sadržaja i izgleda himne, grba i zastave Republike Srbije.

Prema večeras potpisanom sporazumu, nova predsednica  nacionalnog saveta Bošnjaka biće Misala Pramenković, nosilac liste SPP-a na proteklim izborima za BNV.

Podsetimo, lista Stranke pravde i pomirenja na prošlim izborima za BNV osvojila je 12 većničkih mandata, lista koju je podržala SDA Sandžaka, 10.
Opozicija u vijeću biće lista Sandžačke demokratske partije sa 12 osvojenih mandata, kao i Admir Muratović, koji je predvodio listu Savez za Sandžak i dobre Bošnjane.

Prva sednica novog saziva BNV zakazana je za 10 sati. Na njoj bi trebalo da budu izabrani organi nacionalonog vijeća.

 

S.K

Podeli