DruštvoVesti

Konačni rezultati popisa u aprilu

Konačni rezultati popisa biće objavljivani sukcesivno od aprila naredne godine do juna 2024. kažu iz Odeljenja Republičkog zavoda za statistiku u Novom Pazaru.

Novi Pazar je među retkim gradovima u Srbiji u kojima se beleži porast broja stanovnika. Prvi rezultati pokazuju da je za 7,4 hiljada Novopazaraca više u odnosu na popis iz 2011. Godine. Građani Novog Pazara kažu da ih ne iznenađuje posrast broja stanovnika, ali i da veruju da ih ima više.

Prema preliminarnim rezultatima popisa u Srbiji Novi Pazar beleži očekivano, porast broja stanovnika, ukupno 107. 850, dok broj ukupno popisanih lica, koji uključuje i privremeno popisane, iznosi 121 hiljadu 113.

”Ukupno popisana lica uključuju i privremeno prisutna lica. To su lica koja su dva puta popisana, jednom u matičnom domaćinstvu i drugi put u mestu svog rada, odnosno školovanja. U tu kategoriju ubrajaju se i lica koja su u kritičnom momentu popisa bila u inostranstvu. To objašnjava razliku u broju stanovnika i broju ukupno popisanih”, objašnjava načelnica Odeljenja Republičkog zavoda za statistiku u Novom Pazaru, Seniha Bučan.

Takođe, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Novi Pazar beleži i najveći rast broja stanova za 33, 7 odsto.

S.Lj.

 

 

 

 

Podeli