DruštvoVesti

Respiratorne infekcije u porastu

Respiratorne infekcije su u porastu. To potvrđuje povećan broj regleda u novopazarskom Dečijem dispanzeru poslednih dana. Povećan je broj pacijenata, kako odojčadi, tako i dece školskog uzrasta. Respiratorne infekcije se uz simptomatsku terapiju standardno leče, a deca se za to vreme isključe iz škole ili vrtića. Oni teži slučajevi leče se hospitalno.

Infekcije respiratornog trakta mogu biti izazvane različitim mikroorganizmima, ali u najvećoj meri reč je o virusnim infekcijama. Virusi, izazivači akutnih respiratornih infekcija, jesu rinovirusi, virusi influence i parainfluence, respiratorni sincicijalni virus, koronavirusi, adenovirusi, i drugi.

”U poslednjih nekoliko nedelja vidno je povećan broj pacijenata, kako male dece (novorođenčadi i odojčadi), tako i dece školskog uzrasta. Većina se žali na respiratornu simptomatologiju: curenje nosa, kašalj, povišenu temperaturu. Ista patologija je i kod školskog uzrasta, s tim što su mala deca osetljivija, pa na odeljenju imamo dosta bronhiolita. To je teži oblik respiratorne infekcije koja se leči hospitalno”, kaže načelnica Dečijeg dispanzera dr Vesna Despotović.

Iako ima i težih oblika respiratornih infekcija, koji se hospitalno leče, u većini slučajeva u pitanu je blaži oblik. Doktorka Despotović podseća kada je pravo vreme javiti se lekaru.

”Ako temperatura raste iznad 38 stepeni i dete otežano diše, potrebno je odmah se javiti izabranom lekaru”, savetuje doktorka Despotović.

Prevencija akutnih respiratornih infekcija podrazumeva u prvom redu redovno pranje ruku, pokrivanje usta maramicom pri kijanju i kašljanju, izbegavanje odlazaka u posete kod obolelih lica. Veoma je bitno takođe, da se oboleli što manje kreću među zdravim osobama odnosno savetuje se da ostanu u kući do ozdravljenja.

S.Lj.

 

Podeli